Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

grčka

Devet Hrvata, trojica Grka i jedna Albanac osumnjičeni za ubistvo navijača u Atini

bad blue boysi atina
FOTO: Pixsell
Navijači Dinama prilikom sprovođenja u pritvor

Isti izvor navodi da je policijskom istragom popis osumnjičenih za ubistvo sveden na 13 osoba te da je kod muškarca albanske nacionalnosti pronađen nož na sklapanje

Istraga grčke policije u potrazi za ubicom 29-godišnjeg navijača grčkog AEK-a, smrtno stradalog u sukobu koji se dogodio u dijelu Atine nazvanom Nea Philadelphia, sužena je na 13 osoba među kojima su devetorica Hrvata, trojica Grka i jedan Albanac, prenosi Hina pisanje grčkih medija.

Obdukcijom tijela Michalisa Katsourisa utvrđeno je da je uzrok smrti duboka ubodna rana u predjelu podlaktice. Pretpostavka je da se Katsouris pokušao odbraniti od napadača te da mu je tada oštrim predmetom nanijeta smrtonosna ozljeda, zbog koje je iskrvario u roku od deset minuta.

Isti izvor navodi da je policijskom istragom popis osumnjičenih za ubistvo sveden na 13 osoba te da je kod muškarca albanske nacionalnosti pronađen nož na sklapanje.

Grčko javno tužilaštvo podnijelo je krivičnu prijavu protiv ukupno 104 osobe, od kojih su većina hrvatski državljani. Njih se tereti za četiri krivična djela i sedam prekršaja tokom krvavog obračuna u Nea Philadelphiji u noći s ponedjeljka na utorak.

Ambasador: Ima ozlijeđenih u pritvoru

Među hrvatskim navijačima, koji su pritvoreni u Grčkoj nakon nasilja uoči utakmice Dinamo-AEK, ima ozlijeđenih, ali niko nije u životnoj opasnosti, izjavio je u četvrtak hrvatski ambasador u Atini Aleksandar Sunko.

Navijač AEK-a je poginuo i još osam osoba je ozlijeđeno u žestokim sukobima grčkih i hrvatskih navijača u Atini u noći s ponedjeljka na utorak. Policija je uhapsila 98 navijača Dinama koje su u petak počeli saslušavati grčki istražitelji.

Nakon što ih je posjetio u pritvoru, ambasador Aleksandar Sunko izjavio je da svi navijači tvrde da su nevini te imaju ozbiljne primjedbe na trajanje postupka i uslove zadržavanja u pritvoru, javila je Hina.

“Među pritvorenicima ima ozlijeđenih, neki su dobili ljekarsku pomoć, neki su je dobili sa zakašnjenjem, neki još čekaju da im se administriraju odgovarajući lijekovi. Ozljede nisu opasne po život”, rekao je Sunko novinarima u Atini.

Dodao je da u grupama izlaze pred istražnog suca koji će odlučiti o tome hoće li se goniti prekršajno ili krivično ili će biti pušteni na slobodu.

“Kakav će biti rezultat suđenja ne možemo prejudicirati. Logično možemo pretpostaviti da će biti prekršajnih prijava”, rekao je Sunko.

“Grčka je zemlja Evropske unije kao i Hrvatska. Očekujemo da se temeljni pravni principi poštuju, a osnovni je da je svako nedužan dok se ne dokaže suprotno”, istaknuo je.