Dinamo zaradio duplo više od svih klubova iz bivše države

salzburg_dinamo_web11_1300x600

Transferima trojice nogometaša, te plasmanom u Ligu prvaka Dinamo je ovog ljeta zaradio rekordnih 45 miliona eura.

Prodajama Eduarda i Roga stiže još 15 miliona eura

Budući da se od Dinama već oprostio portugalski golman Eduardo te da je trener Zlatko Kranjčar najavio odlazak Marka Roga hrvatski prvak bi ovog ljeta trebao zaraditi ukupno čak 60 miliona eura.

Rijeka, Hajduk i ostatak HNL-a zaradili šest puta manje

Usporedbe radi, Rijeka je ovog ljeta zaradila malo više od šest miliona eura na transferima igrača i UEFA-inoj nagradi za treće pretkolo Evropske lige, Hajduk oko dva miliona, a preostalih sedam klubova iz lige oko tri milijuna eura. Znači, Dinamo je, ako zaista Rog ode, već zaradio šest puta više od ostatka lige i tek ga čekaju nastupi u Ligi prvaka gdje pobjeda donosi još milion i pol eura, a remi pola miliona uz novac od televizijskih prava, piše Index.hr.

Prvak Srbije zaradio čak 30 puta manje

Tek kad se pogledaju ostali klubovi iz bivše Jugoslavije i njihova zarada, shvati se koliko je Dinamo zaradio ovog ljeta. Zvezda, prvak Srbije, zaradila je tek dva miliona eura, a Partizan i Čukarički po milion više. Svi ostali klubovi srpske lige na transferima igrača zaradili su tek dva miliona eura, pa je Dinamo i od cijele Superlige zaradio šest puta više.

Slovenci zakazali, u ostatku bivše Jugoslavije financijska katastrofa

Ni Slovenci se nisu proslavili ovog ljeta. Svi su ispali iz Evrope osim Maribora koji večeras u play-offu Evropske lige lovi 1:3 zaostatak protiv Qabale, a Maribor je i jedini slovenski klub s višemilionskom zaradom ovog ljeta na transferima i Evropi (tri miliona eura).

Svi bosanskohercegovački predstavnici u Evropi zapeli su na prvim preprekama, a cijela prva liga BiH nije prodala igrača niti za milion eura.

Sličan slučaj je i u Crnoj Gori i Makedoniji gdje igrači dolaze i odlaze bez odštete, a jedini prihod ovog ljeta klubovima dolazi od UEFA-e i ulaznica na evropskim utakmicama.

Dinamo je tako, čak i ne računajući izglednu prodaju Roga, zaradio duplo više od svih ostalih klubova iz bivše Jugoslavije, a ako znamo da bi hrvatski reprezentativac u Napoli trebao otići za 13 miliona eura, onda bi Dinamova zarada u odnosu na ostale klubove bila skoro tri puta veća.