Pod pritiskom

Dio crnogoske reprezentacije nije izašao na teren protiv Kosova

crna gora kosovo

Fudbalski savez Crne Gore se nije oglašavao ovim povodom, a crnogorski mediji navode da su selektor i dvojica fudbalera najvjerovatnije podlegli veoma snažnom pritisku iz navijačko-klupskih krugova iz Srbije da ne igraju protiv Kosova

Utakmica Crna Gora – Kosovo počela je bez selektora crnogorske reprezentacije Ljubiše Tumbakovića i dva igrača – Mirka Ivanića i Filipa Stojkovića, koji su inače rođeni u Srbiji i igraju za Crvenu Zvezdu, a koji su odbili da igraju protiv reprezentacije Kosova o čemu je javnost saznala nekoliko sati pred početak meča.

Fudbalski savez Crne Gore se nije oglašavao ovim povodom, a crnogorski mediji navode da su selektor i dvojica fudbalera najvjerovatnije podlegli veoma snažnom pritisku iz navijačko-klupskih krugova iz Srbije da ne igraju protiv Kosova, javlja Radio Slobodna Evropa.

Fudbalska utakmica između Crne Gore i Kosova u okviru kvalifikacija za evropsko prvenstvo 2020. godine specifična je sa više aspekata. Osim činjenice da u Crnoj Gori prvi put gostuje fudbalska reprezentacija Kosova, utakmica se igra pred praznim tribinama. To je, između ostalog, i razlog zbog kojeg će ovaj sportski susret proći bez navijačkih tenzija, koje su inače prisutne na sportskim događajima kada su učesnici zemlje Balkana.

Meč između Crne Gore i Kosova na stadionu pod Goricom igra se bez prisustva publike, zastava, navijačke koreografije i skandiranja. Razlog je incident na prethodnoj kvalifikacionoj utakmici protiv Engleske, kada je dio navijača vrijeđao tamnoputog igrača ostrvskog tima, a UEFA kaznila Crnu Goru sa jednim mečom igranja bez publike.

Dogodilo se da meč bez publike bude sa Kosovom, što sa jedne strane može biti fudbalski hendikep za reprezentaciju Crne Gore, a sa druge strane mnogo manje problema za organizatore utakmice.

“Organizacija utakmice je mnogo lakša nego što bi bila da ima navijača. Naravno svi mečevi sa selekcijama koje dolaze iz okruženja donose neku posebnu atmosferu, neku posebnu tenziju. Bilo bi tako i na utakmici sa Kosovom. Rekao je i predsjednik fudbalskog Saveza Crne Gore Dejan Savićević da utakmica sa Kosovom ima tri strane: navijače Crne Gore, navijače Kosova koji žive u Crnoj Gori ili u okolini, a takođe treća strana su navijači Srbije, pa bi bilo kompleksno organizovati i tu utakmicu. Ovako sa te strane, situacija je mnogo lakša”, kaže sportski novinar Saša Radović.

Fudbaleri reprezentacije Kosova su stigli u Podgoricu prije dva dana i smješteni su u hotelu Hilton u centru glavnog grada. Njih su između ostalih posjetili bivši predsjednik Opštine Ulcinj Nazof Cungu i sadašnji predsjednik Skupštine Ulcinja Ilir Čapuni. Iz crnogorske policije je najavljeno da, iako se meč igra pred praznim tribinama, policija ipak snima čitav događaj na stadionu i oko njega.

Prva utakmica između Crne Gore i Kosova će, prema riječima funkcionera Demokratske partije socijalista (DPS) Nikole Gegaja, proteći u najboljem redu. Gegaj vjeruje da bi isto bilo i da je dozvoljeno prisustvo navijača.

“Igraju dvije najmlađe države Evrope, ne samo susjedne već mnogo više od toga. Igraju danas dakle dvije prijateljske države. Očekujem jednu dobru i korektnu utakmicu u kojoj će slaviti vjerujem naša reprezentacija, odnosno reprezentacija predvođena Bećirajem i Mugošom”, kaže Gejag.

“I da se igra u prisustvu publike”, navodi Gegaj, “uvjeren sam da bi sve proteklo u najboljem redu i bez i jednog incidenta jer su odnosi država takvi”.

“Tako će i biti i kada Crna Gora bude gostovala na Kosovu, jer građani Kosova znaju itekako da cijene, ne samo fudbalske kvalitete naše reprezentacije, već i činjenicu da je Crna Gora za njih i to u najtežim vremenima balkanskog ludila, bila njihova druga kuća. Dakle, siguran sam da će sve proteći onako kako zaslužuju i jedna i druga reprezentacija”, konstatuje Gegaj.

Jedan od vođa crnogorskog fudbalskog tima je reprezentativac Fatos Bećiraj, koji je rođen na Kosovu. On je nedavno saopštio da utakmica sa Kosovom neće biti obična za njega, jer igra protiv zemlje u kojoj je rođen i gdje mu živi porodica. Bećiraj je naglasio da će dati sve od sebe da Crna Gora upiše pobjedu, jer taj meč gleda sa sportske strane.

Treba reći da je uoči utakmice dio crnogorskih medija prenio pisanje dijela tabloida iz Srbije koji su pozivali crnogorske reprezentativce, rođene u Srbiji, da odbiju da igraju protiv Kosova. Povodom utakmice sa Kosovom oglasila se i Nova srpska demokratija, članica opozicionog Demokratskog fronta, koja ovaj meč kvalifikuje izdajom, a Kosovo nazivaju lažnom državom.

Uoči fudbalskog meča između Crne Gore i Kosova, podgorički navijači, Danilo i Saša, za Radio Slobodna Evropa kažu da su uvjereni u pobjedu reprezentacije Crne Gore. Na pitanje da prognoziraju rezultat, Danilo kaže:

“Pa normalno je da će pobijediti Crna Gora, biće 2 : 0. Tako imam neki osjećaj, 1:0 poluvrijeme a 2:0 kraj. Biće malo teža utakmica ali nadam se da ćemo dobiti jer nam je to šansa za kasniji razvoj događaja u grupi, da imamo bodove za neki prolaz ili plasman. Iako malo slabije pratim, i nijesam upoznat da će naša reprezentacija biti u desetkovanom sastavu na terenu, srcem navijam”.

A na pitanje RSE da prokomentariše činjenicu da utakmicu neće pratiti sa tribina stadiona pod Goricom zbog odluke UEFA da se meč igra bez publike, Danilo kaže:

“Mislim da smo malo oštećeni zbog odluka disciplinske Komisije UEFA, ali i to se u fudbalu dešava. Meč ću gledati u lokalu, biće postavljen video bim i po kafićima televizori. Očekujem navijanje, gužvu i dobru atmosferu.”

Saša ističe važnost večerašnje utakmice za reprezentaciju Crne Gore.

“Očekujem isto da bude 2:0 za Crnu Goru i dobru igru naših momaka”, kaže Saša i objašnjava da je uz Crnu Goru svim srcem.

Danilo pojašnjava zašto je važan večerašnji meč.

“Ako dobijemo ovu utakmicu imamo velike šanse jer smo oštećeni protiv Bugarske. Ne znam koliko ste vi pratili, sudili su penal kojeg nije bilo… Tako da sa tih tri boda i noćas kad bi osvojili tri boda bili bi u baš dobroj poziciji. A ovako smo oštećeni i na to nije bilo nikakve reakcije UEFA, ali zbog reakcije par navijača oni su odlučili da nema publike na stadionu što je malo nekorektno. Sve je moguće danas. Danas svi igraju fudbal, svi se trude i svi imaju para i kupuju igrače. Realno smo jači a srcem će biti 2:0”, zaključuje Danilo.

“Ne poznajemo reprezentaciju Kosova i vjerujemo u našu, a faktor iznenađenja zanemarujemo protiv Kosova”, prognozira Rajko iz Podgorice.

“Nadam se da će sve proći u nekom redu. Iako se utakmica igra pred praznim tribinama, bez publike, želim da igrači nemaju tenzije na terenu. Nije mi se svidjela tenzija na terenu protiv Engleske od samih igrača. Znači, želim da se ta tenzija ne prenese na teren”, priča Rajko koji objašnjava da to za njega onda nije sport. Umjesto na tribinama utakmicu će gledati sa društvom u kafani”, kaže Rajko.

Na pitanje RSE da prognozira rezultat, Rajko odgovara:

“Očekujem 3:1 za nas”.