Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Air Albania"

Dok se kod nas “valjaju u blatu”, pogledajte kakav je stadion otvoren u Albaniji (FOTO)

stadion

“Arena Kombetare”, čiji je kapacitet 22 hiljade mjesta, izgrađena je za tri godine, a koštala je 50 miliona eura

Dok Bosna i Hercegovina čeka natkrivanje istočne tribine Grbavice i živi u nadi da će uskoro niknuti nova betonska tribina na ovom stadionu, dok se čeka novo ‘’šminkanje’’ gradskog rugla Olimpijskog stadiona Asim Ferhatović Hase – Albanci su sinoć dobili super-moderan stadion.

Arena “Air Albania”, ili “Arena kombetare”, otvorena je na meču protiv svjetskog prvaka Francuske u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.

Prava fešta vladala je u Tirani, na prelijepom objektu koji je iznikao na temeljima nekadašnjeg, komunističkog stadiona “Qemal Stafa”, uz zastavice, vatromet…

Gost Fudbalskog saveza Albanije na otvaranju bio je i predsjednik UEFA-e Aleksandar Čeferin.

Francuska je slavila 2:0, a atmosferu su donekle pokvarili zvižduci domaćih navijača tokom intoniranja francuske himne.

Albanci su izviždali “Marseljezu” u znak protesta za nevjerovatan gaf Francuza prije dva mjeseca u Parizu, kada je na “Stade de Franceu” uoči meča puštena himna Andore, umjesto Albanije.

A umjesto Albaniji, zvanični spiker na stadionu tada se izvinio – Armeniji, pa je francuski premijer Emmanuel Macron morao da se dvostruko izvinjava albanskom kolegi Ediju Rami.

“Arena Kombetare”, čiji je kapacitet 22 hiljade mjesta, izgrađena je za tri godine, a koštala je 50 miliona eura.

Finansijska konstrukcija je zatvorena na interesantan način.

Fudbalski savez Albanije uložio je 10 miliona, iz donacija UEFA-e, dok je 40 miliona uložila kompanija koja je dobila pravo da koristi sadržaje na objektu, a koji se nalaze na 24-spratnoj kuli, u okviru koje su hoteli, konferencijske sale, moderno opremljene kancelarije…

Albanci su prije četiri godine renovirali i stadion “Loro Boriçi” u Skadru i potpuno ga prilagodili svim potrebama UEFA-e za odigravanje internacionalnih utakmica.