Fudbal

fifa i korupcija

Dokumenti tužitelja: Višemilionski mito u procesu odabira domaćina SP-a 2018. i 2022.

07/04/2020

Prema optužnici objavljenoj u ponedjeljak, koja tereti trojicu dužnosnika FIFA-e i jednu firmu, Jack Warner, bivši predsjednik CONCACAF-a, nogometnog saveza Sjeverne i Srednje Amerike te Kariba, primio je pet miliona dolara da glasa u korist Rusije

Dužnosnici FIFA-e primili su više miliona mita za glasove koji su presudili u dodjeljivanju domaćinstava za svjetska nogometna prvenstva 2018. u Rusiji i 2022. u Kataru, otkriva dokument javnog tužitelja u Brooklynu.

Prema optužnici objavljenoj u ponedjeljak, koja tereti trojicu dužnosnika FIFA-e i jednu firmu, Jack Warner, bivši predsjednik CONCACAF-a, nogometnog saveza Sjeverne i Srednje Amerike te Kariba, primio je pet miliona dolara da glasa u korist Rusije.

Osim Jacka Warnera, koji je tada bio potpredsjednik FIFA-e, dokument spominje i Rafaela Salguera, bivšeg predsjednika Nogometnog saveza Gvatemale i bivšeg člana izvršnog odbora FIFA-e. Njega optužnica tereti da je primio milion dolara za glas za Rusiju, prenose agencije.

Kod dodjeljivanja domaćinstva SP-a 2022. optužnica navodi da je više dužnosnika FIFA-e primilo omotnice u zamjenu za glas. Tu se spominju imena predsjednika Brazilskog nogometnog saveza (CBF) Ricarda Teixeire i bivšeg predsjednika Južnoameričke nogometne federacije (CONMEBOL) Nicolasa Leoza, koji je preminuo u augustu 2019.

Istrage vezane za korupciju u procesu dodjeljivanja domaćinstava svjetskih nogometnih prvenstava 2018. i 2022. otvorene su u više zemalja.

Američko pravosuđe je do danas optužilo 45 osoba u sklopu afere Fifagate koja je otkrila širok sustav korupcije koji je obuhvaćao uglavnom nogometne federacije na američkom kontinentu. Do danas je 26 osoba osuđeno.

Jack Warner (77), kojeg traži američko pravosuđe, trenutačno boravi na Trinidadu i Tobagu. On je već bio optužen i da je dao svoj glas za dodjeljivanje domaćinstva SP-a 2010. Južnoafričkoj Republici. Osuđen je u odsutnosti 2019. i morao je isplatiti 79 milijuna dolara odštete i kamata CONCACAF-u.

I Rafael Salguero je osuđen u decembru 2018. na kaznu kućnog pritvora od tri godine. Njegova je kazna smanjena zbog suradnje s američkim pravosuđem.

Što se tiče Ricarda Teixeire on se još uvijek nalazi u Brazilu i uspješno bježi red američkim vlastima.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.