Dominacija naših: Najbolji ex-Yu golgeteri su Džeko, Ibišević, Kodro, Barbarez…

kodro-barbarez-ibisevic-dzeko

Kapiten bh. reprezentacije Edin Džeko najefikasniji je golgeter s prostora bivše Jugoslavije kada su u pitanju lige petice, odnosno najjači evropski šampionati (Italija, Španija, Engleska, Njemačka, Francuska).

Nekadašnji golgeter Wolfsburga, kasnije osvajač Premiershipa s Manchester Cityjem, postigao je ukupno 133 pogotka u Bundesligi, Premier ligi i Seriji A, što je učinak kakav nema nijedan drugi fudbaler s jugoslovenskog prostora u modernom fudbalskom dobu.
Vlasnik rekorda donedavno je bio Davor Šuker, sadašnji predsjednik HNS-a, koji je nastupajući Sevillu, Real Madrid, Arsenal, West Ham i Munchen 1860 ukupno postigao 129 golova.

Dijamant ove sezone blista u dresu Rome, nalazi se na vrhu liste strijelaca Serije A s 12 pogodaka, a nedavno je prestigao i legendarnog Gabriela Batistutu po broju golova za Vučicu na početku sezone – čak 17, na 20 utakmica u nacionalnom prvenstvu i Ligi Evrope. Džeko je prošlog mjeseca, kada je postigao dva pogotka na susretu protiv Sassuola, na listi ex-Yu golgetera u najjačim ligama prestigao i Savu Miloševića, koji je danas na trećoj poziciji.

On je igrajući za Aston Villu, Zaragosu, Parmu, Espanyol, Celtu i Osasunu postigao 128 golova što je pet manje od Džeke i jedan manje od Šukera. Četvrti na listi je Darko Kovačević koji je nastupajući za Shefield, Real Sociedad, Juventus i Lazio 108 puta tresao protivničke mreže.

Slijede potom naši Meho Kodro sa 105 i Vedad Ibišević sa tačno 100 pogodaka, a visoko plasiran na listi je i crnogorski napadač Mirko Vučinić koji je igrajući za Lecce, Romu i Juventus 96 puta zastresao protivničku mrežu u Seriji A.

Vučinićeva prednost, ili nedostatak, jeste činjenica da je nastupao samo u jednoj ligi iz kategorije najjačih – italijanskoj.

Osmi na listi je Sergej Barbarez, koji je postigao 95 pogodaka, također u jednoj ligi – Bundesligi, igrajući za Hannover, Rostock, Dortmund, HSV i Leverkusen.