Ivan Provedel

Došao je da bude rezerva, a sada je proglašen najboljim golmanom Serie A

Ivan Provedel insta
FOTO. Instagram
Ivan Provedel

Do prije nekoliko godina bio drugoligaški golman te je u Serie B branio za nekoliko klubova na posudbi iz Chieva

Rimski Lazio je u zadnjem kolu Serie A pobijedio Empoli 2:0. Bila je to 21. utakmica ove sezone u kojoj nije primio gol u italijanskom prvenstvu. Golman rimskog kluba Ivan Provedel (29) proglašen je najboljim golmanom Serie A, a ujedno je izjednačio i jedan rekord.

S 21 utakmicom bez primljenog gola Provedel je dostigao rekord koji su dosad dijelili Gianluigi Buffon (sezone 2011./12. i 2015/16.) i Morgan De Sanctis (2013./14.). Treba reći da su u ovu statistiku ušli samo podaci od sezone 1994./95., kada je započela nova era Serie A uvođenjem pravila da pobjeda vrijedi tri boda.

Malo ko je mogao predvidjeti da će Provedel dobiti ovu nagradu nakon što ga je Lazio na ljeto doveo iz Spezije za 2.38 miliona eura kako bi bio rezerva također novopridošlom portugalskom golmanu Luisu Maximianu.

Ipak, Maximiano je već u prvom kolu Serie A dobio crveni karton, a Provedel ga je zamijenio i više se nije maknuo s gola.

Provedel je do prije nekoliko godina bio drugoligaški golman te je u Serie B branio za nekoliko klubova na posudbi iz Chieva. Empoli ga je otkupio 2017. te je za njega nastupio i u 16 utakmica u prvoj ligi. No Empoli je ispao, a Provedel je izgubio svoje mjesto.

Posudbom u drugoligašu Juve Stabiji oživio je karijeru i dobio poziv Spezije, gdje je bio prvi golman u dvije sezone u Serie A, da bi prošlog ljeta stigao poziv iz Lazija. Njegove dobre izvedbe zapazio je i Roberto Mancini, pa ga je u septembru prvi put pozvao u italijansku reprezentaciju, za koju i dalje ipak još nije ubilježio nastup.