Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Jack Wilshere

Doskorašnja zvijezda Premiershipa proživljava teške dane: Niko me neće!

Jack Wilshere (1)

Dok cijela Engleska bruji o prelaznom roku, a igrače s daleko lošijim referencama opsjedaju menadžeri, njegov mobitel ne zvoni

Najmlađi je debitant Arsenala u Premiershipu, a navijači su ga izabrali za najboljeg igrača kluba u njegovoj prvoj seniorskoj sezoni. Proglašen je najboljim mladim igračem lige, a bio je izabran i u idealnu ekipu Premier League. Igrao je za sve mlade selekcije Engleske, a za seniorsku je debitirao kao 18-godišnjak. Bio je na naslovnicama FIFA-e za britansko i irsko tržište.

Jack Wilshere je sada daleko od spomenutih uspjeha, ali je i dalje u godinama kada bi dugo mogao igrati ozbiljan nogomet. Usprkos tome što mu je tek 29 godina, te ima 260 utakmica na vrhunskom nivou i 34 nastupa za reprezentaciju Engleske, već mjesecima nema klub.

Dok cijela Engleska bruji o prelaznom roku, a igrače s daleko lošijim referencama od Wilshereovih opsjedaju menadžeri, njegov mobitel ne zvoni.

Nema nikakvih ponuda, trenira sam i kategorički odbija tvrdnje da je to zato što je sklon ozljedama.

“Zadnju ozljedu pretrpio sam u januaru 2020. Mnogi me na to pitaju kako sam onda za gotovo dvije i po godine u West Hamu, od ljeta 2018. do decembra 2020, odigrao samo 19 utakmica. Odgovaram im ono što je činjenica: većinu tog vremena bio sam spreman, ali me treneri nisu stavljali u ekipu.”

Priliku mu je početkom ove godine pružio drugoligaš Bournemouth, ali Wilshere je tamo igrao samo do kraja prošle sezone jer klub iz Championshipa nije bio zainteresiran za nastavak saradnje.

Tri mjeseca kasnije i bez ponuda i interesa ijednog kluba, bivša velika zvijezda Arsenala u razgovoru za Athletic otkriva da zbog svega navedenog razmišlja o okončanju karijere:
“Svakog dana ustajem i kažem sebi da moram trenirati i da moram pronaći mjesto gdje ću to raditi. Dignem se, nekako pronađem motivaciju, ali onda se pitam zbog čega to radim. Rekao sam menadžeru da ne želim biti u situaciji u kakvoj jesam i da čekam hoće li me neko dovesti u januaru jer će mi tako biti upropaštena još jedna sezona.”

Wilshere otkriva šta mu najteže pada:

“To što mi zbog teške situacije u mojoj karijeri zadirkuju djecu u školi, rugaju im se da me niko ne želi. Tako me sin pita: ‘Zašto te nijedan klub neće?’ Šta da mu odgovorim na to?”