Fudbal

bivši čelnik dinama

Dostavljena dokumentacija potrebna za pokretanje Mamićevog izručenja iz BiH

10/06/2019

Optužnica Zdravka Mamića tereti da je, od decembra 2004. do decembra 2015. ostale okrivljenike organizirao u zločinačko udruženje te da su sklapanjem fiktivnih ugovora između "Dinama" i više stranih kompanija te ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača klub oštetili za više od 144 miliona kuna

Osječki Županijski sud dostavio je Ministarstvu pravosuđa Republike Hrvatske svu potrebnu dokumentaciju vezanu za pokretanje postupka izručenja bivšeg čelnika NK “Dinama” Zdravka Mamića iz Bosne i Hercegovine, prenosi Hina.

Nakon što je 7. juna Županijski sud izdao nalog za raspisivanje potjernice Ministarstvo unutarnjih poslova je za Zdravkom Mamićem raspisalo domaću i međunarodnu potjernicu, a za daljnju proceduru izručenja optuženika nadležno je Ministarstvo pravosuđa, izvijestili su na sudu.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković ranije je kazao je da će zatražiti Mamićevo izručenje nakon što dobije dokumentaciju od nadležnog suda u Osijeku.

Mamićev advokat Veljko Miljević u ponedjeljak je ocijenio da njegov klijent neće biti izručen Hrvatskoj, “pogotovo ne na ovakav način”.

Optužno vijeće je 21. maja potvrdilo drugu Uskokovu optužnicu protiv Mamića i još šestorice okrivljenika, koje tužiteljstvo tereti da su, u sklopu zločinačkog udruženja, ovaj klub oštetili za oko 200 miliona kuna, a protiv Zdravka Mamića tada je određen i istražni zatvor.

Temeljem prve, od ukupno tri, Uskokove optužnice Mamić je u lipnju prošle godine na osječkom Sudu nepravomoćno osuđen na šest i po godina zatvora, zbog izvlačenja oko 116 miliona kuna iz Dinama, a neposredno uoči izricanja te presude otišao je u Bosnu i Hercegovinu, čije državljanstvo ima.

Drugom optužnicom, uz Zdravka Mamića, obuhvaćeni su njegov sin Mario, brat Zoran, bivši “Dinamov”direktor Damir Vrbanović, poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota te menadžer Nikky Artur Vuksan.

Optužnica Zdravka Mamića tereti da je, od decembra 2004. do decembra 2015. ostale okrivljenike organizirao u zločinačko udruženje te da su sklapanjem fiktivnih ugovora između “Dinama” i više stranih kompanija te ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača klub oštetili za više od 144 miliona kuna.

Uz navedeno, tvrdi se u optužnici, NK “Dinamo” je neosnovano obvezan za plaćanje dodatnog iznosa od još 7,35 miliona eura, odnosno 55,8 miliona kuna.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.