Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Premiership

Dramatično posljednje kolo najjače lige svijeta: Evo ko ide u Ligu prvaka, a ko u niži rang

Britain Soccer Premier League
Manchester United's Bruno Fernandes celebrates with teammates after scoring his side's opening goal from the penalty spot during the English Premier League soccer match between Leicester City and Manchester United at the King Power Stadium, in Leicester, England, Sunday, July 26, 2020. (Oli Scarff/Pool via AP)

Susretima posljednjeg kola spuštena je zavjesa na aktuelnu sezonu engleskog Premiershipa

Prvak je bio poznat odavno, ali u dramatičnom finišu trebalo je riješiti još neka ključna pitanja, poput putnika u Ligu prvaka i niži rang takmičenja (Champioship).

Na koncu su, uz Liverpool i Manchester City, ulaznice za elitno klupsko takmičenje današnjim pobjedama “čekirali” Manchester United i Chelsea.

Crveni đavoli su na Old Traffordu dočekali direktnog konkurenta za plasman u LP, ekipu Leicestera. Otpor Lisica domaći su slomili u 70. minuti, kada je Bruno Fernandes bio precizan sa bijele tačke. Prethodno je Anthonyja Martiala u šesnaestercu srušio bivši defanzivac Uniteda, sjevernoirski reprezentativac Jonny Evans. Kasnije je isti igrač potvrdio rolu tragičara, zaradio je direktan crveni karton u nadoknadi.

Upravo u dodatom vremenu Lingard je pogodio za konačnih 2:0, Leicester se prethodno ispromašivao i na koncu se morao zadovoljiti plasmanom u Evropsku ligu.

Chelsea se nešto lakše obračunao s Wolverhamptonom (2:0). U samoj završnici prvog poluvremena Mason Mount i Olivier Giroud postigli su pogotke za trijumf Plavaca. Tako je Chelsea praktično pomogao Tottenhamu, koji je bodom u gostima kod Crystal Palacea (1:1) preskočio Vukove, došao do šestog mjesta i karte za Evropsku ligu.

Drama se odvijala i u borbi za opstanak. Do danas je tek jedan putnik u niži rang bio poznat, Norwich se još ranije oprostio od društva najboljih, porazom kod Manchester Cityja (5:0) Kanarinci su tek “utvrdili gradivo”. Mario Vrančić je dobio od 77. minute priliku kod gostujućeg sastava.

Bournemouthu, pak, ni pobjeda u gostima kod Evertona (1:3) nije pomogla da zadrži premijerligaški status, dok je sudbinu Watforda danas zapečatio Arsenal (3:2). Sead Kolašinac je igrao od 57. minute za Topnike.

Remijem protiv West Hama, s druge strane, spasila se Aston Villa (1:1).