Državna granica nasred igrališta: Nogometašima iz BiH kada idu po loptu treba pasoš

kostajnica-partizan

Nevjerovatna priča iz nogometnog kluba Partizan iz Kostajnice, koja se nalazi u sjeverozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine. Radi se o apsurdu koji zabavlja regiju. Naime, granica između BiH i Hrvatske ide baš po nogometnom igralištu.

Jedna trećina pripada Hrvatskoj, a ostatak BiH. Klupe za rezervne igrače su također u Hrvatskoj, pa se može reći da oni utakmicu gledaju iz Evropske unije.

Za vrijeme utakmice na terenu FK Partizan u Kostajnici nogometaši nekoliko stotina puta pređu granicu s Hrvatskom!

“Tako je, granica prelazi preko našeg terena i izlazi s njega blizu korner zastavice. Praktički igramo na teritoriji dvije zemlje”, kaže predsjednik Partizana iz Kostajnice Zoran Avramović za Kurir i objašnjava:

“Raspadom Jugoslavije došli smo u ovu situaciju. Kad lopta završi malo dalje od sjeverne aut-linije, onaj ko ide po nju ima pasoš kod sebe za svaki slučaj. Hrvatski graničari nam još nisu tražili pasoše, ali jesu nekim ljudima koji tu obrađuju zemlju.

Na pitanje da li i nogometaši i sudije moraju imati pasoš u gaćicama s obzirom da non-stop prelaze granicu na terenu, Avramović uz smijeh odgovara:

“Pa ne moraju. Mi smo se prije raspada zemlje takmičili u hrvatskoj regionalnoj ligi s klubovima poput Slaven Belupa, a sada smo u Banjalučkoj regionalnoj ligi. S Hrvatima imamo dobre odnose, dosta nogometaša s njihove strane je igralo za nas, dolaze i danas da gledaju utakmice…”