Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kup BiH

Duel Borca i Sarajeva završen bez golova i bez pobjednika

Foto: FK Sarajevo

Večeras je na Gradskom stadionu u Banjoj Luci odigrana prva utakmica četvrtine finala Kupa Bosne i Hercegovine između Borca i Sarajeva.

Na kraju nije bilo ni golova, ni pobjednika, te će se putnik u polufinale saznati na Gradskom stadionu Koševo u uzvratnoj utakmici koja je na rasporedu 13. marta.

Prvu priliku na utakmici vidjeli smo od gostujuće ekipe kada je u trećoj minuti Anđušić nakon dobre asistencije Penerande šutirao pored gola. Odmah zatim i domaći uzvraćaju udarcem Makarića, ali golman gostiju je bio siguran na golu.

U 10. minuti ponovo odlična prilika za Sarajevo. Peneranda je nakon odličnog prodora po lijevoj strani dodao do Renana, ali odbrambeni igrači Borca na vrijeme izbijaju loptu daleko od gola.

Uvodni dio utakmice je igran u visokom tempu na obje strane, čime je publika na stadionu definitivno mogla biti zadovoljna. Treba napomenuti i da su gostujući navijači ovoga puta ušli oko pete minute, što je daleko od idealnog, ali u svakom slučaju bolje od dosadašnje prakse kada su znali ulaziti na tribine i na pauzi između dva poluvremena.

U 15. minuti tempo je opao za nekoliko minuta zbog povrede golmana domaće ekipe Miloševića nakon duela sa Penerandom. Ali odmah nakon toga Borac preuzima inicijativu. Najprije u 21. minuti Grahovac odlično oduzeo jednu loptu domaćim igračima i šutirao sa 15 metara, ali Iliev brani, a zatim u 22. minuti Kvržić je bio u dobroj poziciji nakon jednog kornera, ali šutira preko gola.

U 25. minuti i gosti se vraćaju u utakmicu. Peneranda je ponovo odlično dodao do Renana, on se oslobodio svojih čuvara ali je na kraju jako loše šutirao i lopta odlazi pored gola. Dvije minute poslije ponovo odlična prilika za Sarajevo. Kyeremeh nakon jednog odličnog prodora po desnoj strani šutira, ali golman domaćih krajnjim naporima brani udarac i lopta udara u prečku.

Sarajevo je nastavilo sa inicijativom na terenu i u nastavku prvog poluvremena. U 33. minuti Renan je šutirao, ali lopta se od jednog igrača Borca odbija u korner, nakon čega su gosti protestovali tražeći jedanaesterac jer su smatrali da je bilo igranje rukom, ali Irfan Peljto se nije oglašavao. Minutu poslije i Đuričković šutira sa distance, ali Milošević je siguran na golu domaćih.

U 37. minuti Blagaić nakon slobodnog udarca dobro šutira, ali lopta odlazi malo preko gola, što je bio prvi ozbiljan pokušaj domaćih nakon skoro 15 minuta u kojima je Sarajevo imalo kontrolu nad igrom.

U 41. minuti nakon jednog ubačaja igrača Borca lopta pogađa Julardžiju u ruku, nakon čega domaći traže penal, ali se Peljto ni ovoga puta nije oglasio.

Do kraja poluvemena nije bilo ozbiljnijih prilika ni na jednoj strani, pa se na odmor otišlo bez pogodaka.

Drugo poluvrijeme je počelo nešto mirnije nego što je to bio tempo u prvom poluvremenu. Obje ekipe su imale “poluprilike”, ali ni jedna nije ozbiljnije ugrozila gol druge.

Tek u 66. minuti vidjeli smo prvo veće uzbuđenje u drugom poluvremenu. Vuković, koji je zamijenio Kulašina, odlično je prošao do pred sami gol gostiju, šutirao u bliži ugao, ali Iliev dobro brani.

U 70. minuti i gosti prvi put u drugom poluvremenu ozbiljno prijete. Matanović je šutirao nakon dodavanja Buljubašića, ali pravo u golmana domaćih.

U 77. minuti nakon jednog duela na polovini Borca došlo je najprije do verbalnog, a zatim i fizičkog sukoba igrača obje ekipe, što je izazvalo višeminutni prekid, a na kraju kojeg je Peljto podijelio četiri žuta kartona.

U 83. minuti nakon jednog ubačaja Hererre Lukić atraktivno, petom, šutira, ali lopta odlazi preko gola gostiju.

Finiš utakmice obilježila je izrazito oprezna igra sa obje strane što je značilo bez prilika i većih rizika, te sa mnogo prekida. Jedino vrijedno pomena je bio šut Vranješa u trećoj minuti nadoknade vremena, od šest koliko ih je bilo, ali Iliev je uspio odbraniti njegov udarac.

Obje ekipe će narednog vikenda igrati utakmice 21. kola WWin lige Bosne i Hercegovine. Borac će dočekati GOŠK, dok Sarajeva očekuje derbi protiv Željezničara na Grbavici.

Četvrtina finala Kupa Bosne i Hercegovine, prva utakmica:

Borac 0:0 Sarajevo

Stadion: Gradski stadion (Banja Luka). Sudija: Irfan Peljto. Žuti kartoni: Kvržić, Lukić (Borac), Hasić, Renan, Kyeremeh (Sarajevo).

BORAC: Milošević, Jokić, Ćelić, Jurilj (Hrelja), Makarić (Lukić), Grahovac, Herera, Kvržić, Blagaić (Vranješ), Kulašin (Vuković), Terzić (Nišić).

SARAJEVO: Iliev, Matanović, Mehmedović (Buljubašić), Renan (Čataković), Penaranda, Kyeremeh, Julardžija (Aničić), Radović (Duraković), Soldo, Anđušić (Hasić), Đuričković.