Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Milanski derbi

Edin Džeko lovi svoj deveti trofej

(SP)ITALY-MILAN-FOOTBALL-SERIE A-INTER VS NAPOLI
(230105) -- MILAN, Jan. 5, 2023 (Xinhua) -- FC Inter's Edin Dzeko celebrates his goal during a Serie A football match between FC Inter and Napoli in Milan, Italy, Jan. 4, 2023. (Str/ Xinhua)

Milanski derbi će se zvanično igrati 234. put, skor je prilično ujednačen. Milan ima 79 pobjeda, Inter šest više, 69 puta je bilo neriješeno

Superkup Italije igra se večeras i to u glavnom gradu Saudijske Arabije, Rijadu. Ovoga puta će koplja ukrstiti gradski rivali, osvajač prvenstva Milan i pobjednik Kupa Italije, Inter.

Ovo će biti drugi put da ova dva gradska rivala sastaju u finalu Superkupa, prethodni put je Milan slavio pobjedu 2011. godine kada je pobijedio sa 2:1 u Pekingu.

Novi “Derby della Madonnina” koji će se igrati van Milana bit će pravi magnet za navijače u Saudijskoj Arabiji koji će, bez sumnje, ispuniti stadion King Fahd International.

Milanski derbi će se zvanično igrati 234. put, skor je prilično ujednačen. Milan ima 79 pobjeda, Inter šest više, 69 puta je bilo neriješeno.

Od zanimljivih statistika sa ovog meča izdvajamo da je Shevchenko najbolji strijelac “Madonnine” ikad sa 14 golova, jedan manje ima Giuseppe Meazza, dok jedini aktivan igrač koji je blizu jeste Zlatan Ibrahimović koji ima 10 golova, od čega dva za Inter, osam za Milan. Zlatan je i najstariji strijelac ovog derbija ikada.

Posljednji meč ova dva tima odigran je u prvenstvu kada je Milan kao domaćin slavio sa 3:2, tada je blistao Rafael Leao, ali i Olivier Giroud, obojica su napravili haos u protivničkom kaznenom prostoru. Inter je bio bolji u finišu, smanjio preko našeg Edina Džeke na 3:2, ali je Maignan branio kao u transu.

DIjamant će prema, najavama italijanskih medija, nastupiti od prve minute za Inter, dok u timu Milana zbog povrede vrlo vjerovatno neće biti Radeta Krunića.

Džeko večeras ima priliku da osvoji deveti trofej u karijeri. Pet ima sa Manchester Cityjem, dva sa Interom te jedan sa Wolfsburgom.

Susret počinje u 20 sati po našem vremenu, gledaoci u BiH mogu ga pratiti na kanalu Arena Sport 1.