Edis Mulalić, novi strateg Željezničara: Ostat ću fajter, neću se mijenjati

edis mulalic

Edis Mulalić sinoć je iznenada postao šef stručnog štaba Fudbalskog kluba Željezničar, nakon što je zbog prvenstvenog poraza u Travniku (0:2) smijenjen Vlado Čapljić, trener koji je na klupi tima sa Grbavice proveo svega 17 dana. Mulalić je tako postao treći trener Želje u ovoj sezoni, jer je prije smjene Čapljića smijenjen i Milomir Odović.

“Iskreno, malo sam bio iznenađen imenovanjem, ali i počašćen. Kruna je to moje karijere u svakom slučaju. Igrao sam, borio se za ovaj klub i kada nije bilo para… Kao igrač bio sam fajter, takav ću biti i kao glavni trener. To garantujem svima koji vole našeg Želju. Šta da kažem još? Postao sam trener najboljeg kluba u Bosni i Hercegovini i to samo po sebi govori sve. Nije mala stvar biti trener najboljeg kluba u državi”, rekao je Mulalić u razgovoru za Anadolu Agency (AA).

Edis Mulalić u dresu Željezničara odigrao je 322 utakmice, a nosio je i dresove njemačkih klubova Bayer Uerdingena, Eintracht Frankfurta i Hamma. Kao trener sa juniorima Željezničara osvojio je duplu krunu u sezoni 2013/2014. godine

Na pitanje da li smatra da je Željezničar i danas najbolji fudbalski klub u BiH i pored toga što je s četiri poraza u prvih 10 kola tek osmi na tabeli Premijer lige BiH, uz brojne trzavice i ostavke funkcionera, kao i nezavidnu finansijsku situaciju, Mulalić je odgovorio:

“Za mene jeste. Željo je bio, sada je i uvijek će biti najbolji klub u BiH”.

Mulalić, ranije dugogodišnji stoper sarajevskih “plavih” i asistent smijenjenih trenera Odovića i Čapljića potpisat će ugovor na godinu i po, te će kako su najavili iz Uprave Želje biti “dugoročno rješenje”.

“Trenerski posao je težak i nepredvidiv. Vjerujem da ću dugo ostati na klupi i opravdati povjerenje Uprave, ali i armije Željinih navijača. Učio sam puno, odvajao od usta kako bi se educirao kao trener i vjerujem da mogu napraviti dobre stvari sa ekipom”, istakao je Mulalić.

Prema mišljenju mnogih dobro upućenih u dešavanja u i oko FK Željezničar, ovaj mladi trener priliku je dobio u najgorem mogućem trenutku. Debi će imati već naredne nedjelje u utakmici svih utakmica u BiH, vječitom bh. derbiju u kojem će dočekati ljutog gradskog rivala, tim Sarajeva.

“Odigrao sam mnogo derbija. Čitav život sam borac. Respektujem svakoga, ali se ne bojim nikoga i ovu filozofiju ću pokušati prenijeti i na naše igrače. Niko nije mađioničar pa da za pet dana do derbija napravi čudo. Ima dosta stvari koje moramo popraviti, ali kako kaže stara narodna poslovica na muci se poznaju junaci. Kada je najgore tada je najbolje pokazati karakter. Kod nas u Želji se ne dešava ništa strašno, što se u drugim klubovima, bilo gdje u svijetu ranije nije dešavalo. Izgubilo se par utakmica, ljudi se mijenjaju… Elem, Sarajevo je u nedjeljnoj utakmici favoriti po plasmanu na tabeli, itd…”, govorio je Mulalić, dodavši:

“I samopouzdanje igrača je na njihovoj strani. Tokom priprema u Međugorju do petka ćemo pokušati najviše raditi na tome da povratimo samopouzdanje kod igrača pred derbi. Da budem jasan, ne bježimo iz Sarajeva u Međugorje, već se idemo u miru pripremiti za utakmicu koja je u osnovi kao i svaka druga. Protiv nas će biti igrači u bordo dresovima, prošlog vikenda bili su oni u bijelim. Odlazak u Međugorje nam je bitan i zbog male promjene ambijenta, da hladne glave i bez velikog pritiska uđemo u okršaj s komšijama. Kažem, to je utakmica kao i svaka druga, igramo samo za tri boda. Ponovit ću, Sarajevo je favorit. Respekt! Pare! Sve super, ali u nedjelju na travnjaku Grbavice u derbiju bit će 11 protiv 11 igrača, pa šta Bog da”.

Edis Mulalić u dresu Željezničara odigrao je 322 utakmice, a nosio je i dresove njemačkih klubova Bayer Uerdingena, Eintracht Frankfurta i Hamma. Kao trener sa juniorima Željezničara osvojio je duplu krunu u sezoni 2013/2014. godine.