Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

finale eura

Engleska se nada prvoj evropskoj tituli, na putu im stoje sjajni Italijani

E5uf7ToXEAgp1hu

Engleski selektor priznao je da je razmišljao o naslovu prvaka, ali rekao je da je od vitalne važnosti da njegovi igrači planove proslave izbace iz uma

Večeras se igra finale Evropskog nogometnog prvenstva, a hoće li po prvi put u istoriji Engleska osvojiti naslov kontinentalnog prvaka ili će to po drugi put poći za rukom Italijanima znat ćemo nakon večerašnjeg okršaja na londonskom Wembleyju.

Engleska, zemlja u kojoj je izmišljen nogomet, samo je jednom u istoriji otišla do kraja nekog velikog turnira (bilo je to 1966. na Svjetskom prvenstvu), a zemlju je zahvatila euforija i svi vjeruju da će ekipa Garetha Southgatea svjetskoj tituli pridružiti i onu europsku.

Southgate je na konferenciji za novinare uoči finala kako ne razmišlja o promjeni pristupa za okršaj s Italijom:

– Ne radi se nužno o tome da idete bolje. Ključno je postići svoju normalnu razinu. Mnogo reprezentacija u finalima završi s lošim učinkom. Radi se o prenošenju onoga što radite na terenu za trening u utakmicu. Ova je utakmica sada drugačiji taktički izazov i za to se moramo pravilno pripremiti. Poštujemo protivnika, talijanski igrači su fantastični, imaju dobar taktički plan, imaju iskusnog trenera i u nevjerovatnoj su seriji. No, mi imamo svoje adute.

Engleski selektor priznao je da je razmišljao o naslovu prvaka, ali rekao je da je od vitalne važnosti da njegovi igrači planove proslave izbace iz uma.

– U pozadini svog uma uvijek morate imati malo vizije o tome kako biste voljeli vidjeti kraj i to odigrati. Ali stvarnost je da se morate usredotočiti na procese i usredotočiti se na izvedbu i to je ono uvijek smo radili s ovom ekipom. Ako počnete razmišljati o kraju, vjerojatno idete u pogrešnom smjeru – upozorio je Southgate.

Italijanski niz od 33 utakmice bez poraza

Uoči početka turnira Italija nije svrstavana među najveće favorite za osvajanje EURA, ali se momčad Roberta Mancinija nametnula sjajnim igrama i od velikog slavlja dijeli ih još samo jedna pobjeda. Italija je u nizu od 33 utakmice bez poraza, a Mancini je kazao kako je to plod sistema te da ne planira taj sustav previše prilagođavati večerašnjem protivniku.

– Oduvijek smo igrali na ovaj način. Čak i protiv Španjolske željeli smo igrati tako, ali oni su dobro odradili posao jer su nas oni ograničili, držali su loptu bolje od nas. Engleska je vrlo fizički sposobna momčad koja igra po cijelom terenu. Iz te perspektive jači su od nas, ali vi igrate nogomet s loptom na terenu i nadamo se da ćemo tako odraditi bolji posao sutra navečer. Ponekad pobjeđuje manji i niži, nadamo se da će nam se i ovaj put to dogoditi – poručio je Mancini.

Na finalu je dopušten ulaz za 65.000 gledatelja, a ovoga puta bi značajniju podršku trebala imati i gostujuća reprezentacija.

Britanske su vlasti zadržale stroge epidemiološke mjere koje podrazumijevaju obaveznu karantenu za sve one koji ulaze u zemlju, ali su dopustile dolazak hiljadu Italijana koji iz Rima i Milana dolaze čarterom s negativnim PCR testovima i odlaze odmah nakon završetka utakmice.

Pored njih Azzurre će bodriti još oko 6.500 Italijana s prebivalištem u Engleskoj i Irskoj.

MOGUĆI SASTAVI:

Italija: Donnarumma; Di Lorenzo, Bonucci, Chiellini, Emerson; Barella, Jorginho, Verratti; Chiesa, Immobile, Insigne.

Engleska: Pickford; Walker, Stones, Maguire, Shaw; Rice, Phillips; Saka, Mount, Sterling; Kane.