Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

udruženje fudbalskih klubova

Engleski klubovi protiv novog prijedloga o formatu Lige prvaka

aaa

Prema ovom prijedlogu, u grupnoj Lige prvaka učestvovala bi 32 kluba, koji bi bili podijeljeni u četiri grupe sa po osam ekipa

Evropsko udruženje fudbalskih klubova predlaže novi format Lige prvaka koji bi stupio na snagu 2024. godine i koji bi zahtijevao da prvak do finala mora da odigra čak 21 utakmicu, što najveći engleski klubovi odbijaju.

Prema ovom prijedlogu, u grupnoj Lige prvaka učestvovala bi 32 kluba, koji bi bili podijeljeni u četiri grupe sa po osam ekipa.

Četiri najbolja iz svake grupe prošla bi u “nokaut fazu”, peti bi imao pravo da sudjeluje u Ligi prvaka i sljedeće sezone, dok bi šestoplasirane i sedmoplasirane ekipe u doigravanju igrale za ostanak u najelitnijem klupskom takmičenju.

Osmoplasirane ekipe bi igrale u plej-ofu za ulazak u Ligu Evrope sljedeće sezone.

Britanski list Mirror navodi da se brojni klubovi iz Španije, Njemačke i Italije slažu sa ovim prijedlogom, ali engleska šestorka – Manchester United, Manchester City, Liverpool, Tottenham, Chelsea i Arsenal su protiv.

Engleski timovi imaju veliki broj utakmica u sopstvemoj zemlji u okviru prvenstva i dva kupa, pa im veliki broj dodatnih mečeva u Ligi prvaka ne odgovara.

Sličan prijedlog biće dat i za takmičenje u Ligi Evrope, a priča se i o stvaranju trećeg evropskog fudbalskog takmičenja.