Engleski premijerligaši potrošili više od 1,4 milijarde eura

juan mata123

Engleski nogometni premierligaši potrošili su u posljednjih 10 godina više od 1,4 milijarde eura na transfere u zimskom prelaznom roku.

Klubovi su najviše potrošili tokom januara 2011. godine, čak 250 miliona eura. Tada je ostvaren najveći zimski transfer – prelazak Fernanda Torresa iz Liverpoola u Chelsea za 56 miliona eura, javila je Hina.

U januaru iste godine odrađena su još dva velika transfera. Andy Carroll je preselio iz Newcastle Uniteda u Liverpool za 38 miliona eura, a na Anfield je stigao i Luis Suarez iz Ajaxa za 25 miliona eura.

Drugo mjesto na listi engleskih januarskih transfera zauzima prelazak Juan Mate iz Chelseaja u Manchester United u januaru 2014. za 42 miliona eura.

Među veće engleske zimske transfera ubraja se i kupovina Juana Cuardadoa koji je u januaru 2015. iz Intera preselio u Chelsea za 26 miliona eura.

Nemanja Matić je stigao u Chelsea u januaru 2014. iz Benfice za 24 miliona eura, dok je u januaru prošle godine Stoke City je kupio belgijskog veznjaka Giannellija Imbulu plativši Portu 20 miliona eura.

Zimski prelazni rok otvoren je prvim danom nove godine, a bit će zatvoren 31. januara.