Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Engleski savez istražuje navode o seksualnom zlostavljanju fudbalera

nasilje

Fudbalski savez Engleske (FA) potvrdio je u nedjelju da je započeo istragu o navodnom seksualnom zlostavljanju mladih igrača u engleskom fudbalu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Nekoliko bivših fudbalera, poput Davida Whitea, Andyja Woodwarda i Stevea Waltersa, izašlo je prethodnih dana u javnost istakavši kako su kao mladi igrači bili seksualno zlostavljani, a Nacionalno udruženje za sprječavanje zlostavljanja djece (NSPCC) je nakon toga dobilo više od 100 poziva, prenosi BBC.

“Radimo sa policijom i podržavamo njihovu istragu, moramo osigurati da ne učinimo ništa što bi omelo ili ugrozilo krivični postupak”, navedeno je iz FA.

FA je počeo i sopstvenu istragu koju predvodi nezavisna savjetnica Kate Gallafent. Fudbalski savez Engleske će provjeriti koje informacije su im bile dostupne u vezi sa određenim situacijama, koji klubovi su bili svjesni toga i koje akcije su preduzimali ili su trebali preduzeti.

Sportska jedinica NSPCC-a, koja sarađuje sa FA od 2000. godine, također će provesti nezavisnu reviziju.

Bivši engleski fudbaler Andy Woodward (43) priznao je prošle sedmice da je seksualno zlostavljan kada je bio dijete. Woodwarda je dok je igrao za omladinsku selekciju Crewea zlostavljao njegov trener Barry Bennell, koji je kasnije osuđen zbog seksualnih prekršaja nad djecom.

Skandal na Ostrvu: Trener me silovao više od 50 puta