Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

prijedlog na FIFA-i

Englezi iduće sezone uvode pravilo “uđi – izađi”?!

premiership (1)

Premier liga će s IFAB-om 29. februara raspravljati o oba prijedloga te odabrati jedan o kojemu će klubovi glasati u junu na kraju sezone

Vodstvo engleske Premier lige odlučilo je od sljedeće sezone uvesti probno pravilo vezano za izmjene igrača.

Premiership želi po uzoru na američki NFL uvesti posebni protokol za igrače koji su tokom igre dobili potres mozga, što se smatra izuzetno opasnim stanjem.

Englezi su svoje ideje predstavili IFAB-u, FIFA-inom tijelu koje brine o promjenama pravila i od sljedeće sezone će primijeniti jedno od dva rješenja o kojima će odlučiti 3. aprila.

Prvi prijedlog je da se igrač za kojeg su ljekari sigurni da ima potres mozga može “besplatno” zamijeniti, odnosno da njegova izmjena ne utiče na ukupan broj od tri dopuštene izmjene koliko ekipa prema dosadašnjim pravilima imaju.

Druga ideja je da se igraču za kojeg se sumnja da ima potres mozga omogući da ga ljekari u svlačionici pregledaju na deset ili 15 minuta te da mu se onda omogući povratak u teren. Za vrijeme pregleda mogao bi ga zamijeniti neko s klupe tko bi se onda vratio na klupu po povratku ozlijeđenog igrača.

Premier liga će s IFAB-om 29. februara raspravljati o oba prijedloga te odabrati jedan o kojemu će klubovi glasati u junu na kraju sezone.