euro 2020

Englezi se nadaju prvom finalu nakon 1966, Danci ne prihvaćaju ulogu autsajdera

E5ZlykzXEAY6jDp

Engleska u utakmicu ulazi kao favorit, ali engleski selektor ne podcjenjuje Dance

Nakon što su boljim izvođenjem jedanaesteraca Italijani sinoć izborili plasman u finale Evropskog nogometnog prvenstva danas ćemo saznati drugog finalistu.

Od 21 sat na Wembleyju sastat će se reprezentacije Danske i Engleske.

Do ovog EURA Englezi 25 godina nisu uspjeli na kontinentalnom takmičenju pobijediti u utakmici nokaut faze evropskih prvenstava, a sada se nadaju novom finalu nekog od velikog takmičenja, prvom nakon 1966. godine kada su igrali finale Svjetskog prvenstva.

– Nemamo tako bogatu povijest uspjeha kako si volimo predstavljati. Ovi igrači rade velike korake i stalno ruše prepreke. Rušili smo prepreke na ovom turniru, a imamo novu priliku to učiniti u srijedu. Nikada nismo bili u finalu evropskog prvenstva, pa možemo biti prvi koji će to napraviti, zbog čega su svi uzbuđeni – izjavio je engleski selektor Gareth Southgate.

Engleska u utakmicu ulazi kao favorit, ali engleski selektor ne podcjenjuje Dance.

– Poštujemo ih, ja sam dovoljno star pa se sjećam da su oni ovo već osvojili… Oduvijek sam se divio igračima koje je Danska davala, njihov je nogomet nevjerovatan – poručio je.

Ni sami Danci ne prihvaćaju ulogu autsajdera.

– Ne sviđa mi se mentalitet autsajdera… Mi svakako nismo favoriti, ali ne igramo nogomet kao autsajderi, koji se samo brane i nadaju se – rekao je danski selektor Kasper Hjulmand u utorak na konferenciji za medije.

Hjulmand se ne plaši izazova koji je pred njegovim nogometašima:

– Nema sumnje da će biti teško. Imamo toliko dobrih igrača i potrebni su nam ovakvi izazovi kojima moramo pristupiti s razmišljanjem da možemo pobijediti bilo koga tko nam se suprotstavi, bez obzira o kome se radi.

Na večerašnjoj utakmici očekuje se oko 60.000 gledatelja, što je dvije trećine ukupnog kapaciteta Wemblyja. Velika većina od tog broja bit će domaći navijači. Danski nogometni savez dobio je na raspolaganje 5.000 ulaznica, ali će ih moći kupiti samo Danci koji žive u Velikoj Britaniji.

Prema pisanju medija, predstavnici danskih i britanskih vlasti neuspješno su pregovarali da za ovu utakmicu vrijede posebna pravila za putovanja i prelazak državnih granica.