Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Krenuli u ofanzivu

ESPN: Real priprema najveći posao u historiji nogometa

perez

Real prošlo ljeto nije uspio dovesti Mbappea ni za 200 miliona eura odštete, ali Francuz bi na ljeto trebao u Madrid doći kao slobodan igrač nakon što mu istekne ugovor s PSG-om

Real Madrid želi u svom napadu uskoro gledati Kyliana Mbappea i Erlinga Halanda kao najubojitiji napadački duo koji će godinama harati travnjacima, piše ESPN u svom danas objavljenom tekstu.

Španska podružnica ovog medija donosi vijest da je Real krenuo u potpunu tržišnu ofenzivu kako bi sljedećeg ljeta u klub doveo dva spomenuta superstara i tako iskoristio finansijsku krizu u kojoj se nalazi njegov najveći rival Barcelona.

Real prošlo ljeto nije uspio dovesti Mbappea ni za 200 miliona eura odštete, ali Francuz bi na ljeto trebao u Madrid doći kao slobodan igrač nakon što mu istekne ugovor s PSG-om.

ESPN tvrdi da bi za Real to bila idealna opcija jer bi Madriđani onda za njega morali isplatiti samo ono što prema ugovoru dogovore s igračem. Riječ je, dakle, o plaći, bonusima i proviziji za agenta, odšteta za PSG više nije dio pogodbe.

“Real ima četiri igrača koji zarađuju velike ugovore, kojima oni istječu na ljeto. To su Gareth Bale, Isco, Luka Modrić i Marcelo. Njihovim odlaskom na ljeto otvorio bi se prostor za to da se plati Mbappea. A tu onda u priču ulazi i Haland za kojeg je poznato da bi tražio 30 miliona eura godišnje plaće te bi odšteta za njega koštala 75 miliona eura, koliko iznosi otkupna klauzula u njegovom ugovoru, koja bi trebala biti aktivna od kraja ove sezone”, piše ESPN.

Španci su izračunali i koliko bi taj posao ukupno mogao težiti, a riječ je o dosad najvećoj svoti u historiji nogometa. Neymar je 2018. godine prešao u PSG za 222 miliona eura odštete te za četverogodišnji ugovor koji PSG košta 225 miliona eura, a ovdje se radi o znatno skupljem poslu.

Mbappe i Haland bi s Realom potpisali ugovore na šest godina, što bi značilo da bi Haland u tom periodu Real koštao više od 400 miliona eura kad se zbroje odšteta, plaća koju traži i činjenica da Real plaća 49 % poreza na tu plaću. Mbappe bi koštao također preko 400 miliona eura jer bi morao biti najplaćeniji igrač kluba, što automatski znači da bi imao veću plaću od Halanda.