Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Etička komisija FIFA-e predložila kažnjavanje Blattera i Platinija

blatter2_ZOJR

Etička komisija Svjetske fudbalske federacije (FIFA) u subotu je zatražila kažnjavanje Seppa Blattera i Michela Platinija, nakon što je završila istragu vezanu za predsjednika FIFA i aktuelnog predsjednika Evropske fudbalske federacije (UEFA) koji su pod suspenzijom.

Isto tako, komisija je navela kako zbog privatnosti neće objavljivati detalje svoje istrage. Etička komisija FIFA je ranije, 8. oktobra, Blatteru i Platiniju izrekla zabranu obavljanja bilo kakvih funkcija u fudbalu na 90 dana. To je zaustavilo Platinijevu kandidaturu za predsjednika FIFA na izborima koji će se održati 26. februara sljedeće godine.

I Platini i Blatter su se žalili na odluku o njihovoj suspenziji, što je Komisija za žalbe FIFA-e odbila. Nakon toga Platinijev pravni tim uputio je i žalbu Sportskom arbitražnom sudu (CAS), koji se još nije izjasnio povodom ovog slučaja.

Iz Etičke komisije nisu precizirali kakvu će vrstu kazne zatražiti za Blattera i Platinija, koji su uključeni u aferu korupcije u FIFA-i. Naime, oni se sumnjiče za spornu isplatu Platiniju od dva miliona franaka koju je odobrio Blatter 2011. godine. U svojoj odbrani obojica su naglasila kako se radilo o novcu koji je FIFA bila dužna Francuzu za period od 1999. do 2002. godine kada je bio Blatterov savjetnik, te da se radilo o njihovom usmenom dogovoru.

Blatter je na čelu FIFA od 1998. godine, dok je Platini na mjestu predsjednika UEFA od 2007. godine.