Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

put na mundijal

Evo ko je do sada izborio plasman na Svjetsko prvenstvo

Hrvatska izborila SP na prepunom Poljudu
14.11.2021., Split - Stadion Poljud, kvalifikacijska utakmica za odlazak na SP u Qataru izmedju reprezentacije Hrvatske i Rusije.

Žrijeb grupa biće obavljen 1. aprila

Pobjedom protiv Rusije (1:0) u zadnjem kolu kvalifikacija Hrvatska je izborila plasman na Svjetsko prvenstvo sljedeće godine u Kataru.

Prije Hrvatske plasman su izborile Njemačka i Danska koje su pokorile evropske kvalifikacije te Brazil kao najbolja južnoamerička reprezentacija.

Francuska i Belgija su plasman osigurale u subotu, a sinoć su se ovim reprezentacijama u Kataru pridružile Španija i Srbija. Deveta reprezentacija koja ima osiguran nastup u Kataru je domaćin, prenosi Index.

Večeras će se, ako se ne dogodi senzacija, na Svjetsko prvenstvo plasirati i Engleska koja treba samo bod na gostovanju kod San Marina te Italija ili Švicarska iz skupine C. Italijani i Švicarci imaju isti broj bodova, a evropski prvaci u zadnje kolo ulaze s dva gola boljom gol-razlikom. Italija u zadnjem kolu gostuje Sjevernoj Irskoj, a Švicarci dočekuju Bugarsku.

Svjetsko prvenstvo u Kataru igrat će se od 21. novembra do 18. decembra sljedeće godine. Bit će to posljednje prvenstvo s 32 reprezentacije, od 2026. godine sudjelovat će 48 reprezentacija.

Evropa će u Kataru imati 13 predstavnika, a u svakoj grupi mogu biti maksimalno dvije reprezentacije s istog kontinenta. Žrijeb grupa biće obavljen 1. aprila.