Fudbal

Puna kesa para

Evo koliko je zagrebački Dinamo zaradio novca samo u ovoj sezoni

19/09/2019

Hrvatski prvak je preko Saburtala, Ferencvarosa i Rosenborga izborio plasman u grupnu fazu Lige prvaka

Fantastična pobjeda Dinama nad Atalantom večaras na Maksimiru napunit će dodatno kasu zagrebačkog kluba. Hrvatski prvak je preko Saburtala, Ferencvarosa i Rosenborga izborio plasman u grupnu fazu Lige prvaka.

Taj podvig hrvatskom prvaku donio je najveću zaradu u historiji, veću i od najvećeg transfera. Tako je Dinamo i prije prvog kola i utakmice s Atalantom (4:0) uspio zaraditi najmanje 25 miliona eura, dok je rekordni transfer onaj Marka Pjace iz 2017. godine za 23 miliona eura. Plasman u grupu Lige prvaka donosi 15,25 miliona eura, a UEFA od prošle godine dijeli i više od 500 miliona eura klubovima koji se plasiraju u Ligu prvaka na osnovu njihovog uspjeha u posljednjih deset godina.

Dinamo ima sedmi najslabiji koeficijent pa će dobiti 7,7 miliona eura. Na Maksimir će i milion-dva od marketinških prava te zarada od ulaznica i marketinga. Pobjeda protiv Atalante donijela je Dinamu 2,7 miliona eura, koliko UEFA daje klubovima koji u grupnoj fazi stignu do tri boda. Remi u grupnoj fazi donosi 900 hiljada eura, a prolazak skupine Dinamu bi donio još 9,5 miliona eura.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.