Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Evo koliko su tačno Savez koštali loši potezi Begića i njegovih saradnika

begic-mesa
Begić i Baždarević: Izgubljena dva velika takmičenja

Vijeće Svjetske fudbalske federacije (FIFA) na današnjem sastanku u Kalkoti donijelo je odluku da će nagradni fond za Svjetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji iznositi 400 miliona dolara (oko 344,5 miliona eura), što je povećanje od 12 posto u odnosu na posljednji Mundijal.

Pobjedniku SP pripast će novčana nagrada od 38 miliona dolara (oko 32,7 miliona eura), javlja Anadolu Agency (AA).

Prema odluci koja je donesena na Vijeću FIFA svakoj od 32 reprezentaciji učesnice Mundijala u Rusiji pripast će najmanje osam miliona dolara (oko 6,9 miliona eura), što je isti iznos kao prije četiri godine kada je nagradni fond iznosio 358 miliona dolara (oko 308 miliona eura).

Svjetski šampion iz 2014. godine Njemačka dobila je 35 miliona dolara (oko 30 miliona eura), a drugoplasirana Argentina 25 miliona dolara (oko 21.5 milion eura).

Vijeće FIFA-e je, također, ratificiralo odluku Biroa vijeća od 6. septembra 2017. godine o odobravanju unapređenja pravila za kandidaturu za organizaciju Svjetskog prvenstva i imenovanju Radne grupe koja će procjenjivati kandidature.

Prema pravilima nadmetanja, u Radnoj grupi moraju biti članovi Odbora za reviziju i usklađivanje, Komiteta za rukovođenje, Organizacionog komteta za takmičenja, te zamjenici generalnog sekretara Zvonimir Boban i Marco Villiger.

Odluka Izvršnog odbora NSBiH na čelu sa Elvedinom Begićem da Mehmed Baždarević ostane selektor nakon izgubljenog baraža za EP 2016 protiv Irske, a potom i odluka da se Baždareviću da podrška uoči ključnog meča kvalifikacija za SP u Rusiji protiv Belgije (iako za tri godine nije dobio nijednu veliku utakmicu), ispostavila se vrlo, vrlo loša. I, mnogo skupa.

Naime, samo za plasman na SP svaka će reprezentacija dobiti po 8 miliona dolara. Naravno, niko nije mogao garantovati da bi nas neki drugi selektor odveo u Rusiju, ali je zato bilo svima jasno (osim Begiću i njegovim saradnicima) da to s Mešom ne možemo napraviti.

NAGRADE ZA SP 2018.

1. mjesto – 38 miliona dolara

2. mjesto – 28

3. mjesto – 24

4. mjesto – 22

Četvrtfinale – 16

Osmina finala – 12

Grupna faza – 8

NAGRADE ZA SP 2014.

1. mjesto – 35 miliona dolara

2. mjesto – 25

3. mjesto – 22

4. mjesto – 20

Četvrtfinale – 14

Osmina finala – 9

Grupna faza – 8