Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Norveški centarfor

Fabrizio Romano: Manchester City se dogovorio sa Halandom

erling-haaland

City je obavijestio Borussiju Dortmund da će aktivirati Halandovu izlaznu klauzulu

Manchester City doveo je Erlinga Halanda (21), potvrdio je Fabrizio Romano. Pouzdani italijanski novinar piše da je norveški centarfor danas završio prvi dio ljekarskih pregleda u Belgiji uz pratnju Cityjevog ljekarskog tima.

Sva papirologija je spremna nakon tri sedmice intenzivnih pregovora Cityja, Halanda i Borussije Dortmund.

City je obavijestio Borussiju Dortmund da će aktivirati Halandovu izlaznu klauzulu (riječ je o cifri između 60 i 75 miliona eura), a službeno će klubovi ovaj transfer potvrditi do kraja sedmice.

Haland je navodno potpisao na pet godina i zarađivat će 435.000 eura sedmično, isto koliko i Cityjev najbolji igrač Kevin de Bruyne.

Pep Guardiola mjesecima je insistirao na dovođenju Halanda jer mu samo napadač svjetske klase nedostaje kako bi zaokružio savršenu ekipu. Prošlog ljeta je svim silama nastojao dovesti Harryja Kanea, ali iako je nudio 100 miliona funti, a Kane je podnio zahtjev za transferom, Tottenham je bio nepopustljiv.

Tako je Manchester City odlaskom Sergija Aguera ostao bez devetke ili klasičnog napadača, što je uloga koju su od tada igrali Phil Foden i Gabriel Jesus. Haland je u Borussiju došao u zimskom prijelaznom roku 2020. iz Salzburga uz odštetu od 20 miliona eura. Od tada je za klub iz Dortmunda odigrao 88 utakmica, postigao 85 i namjestio 23 gola.