Fudbal

"marca"

Fati šokirao šefove: Traži 10 puta veću platu?!

29/09/2020
Messi i Fati

Ta njegova punoljetnost nastupa jako brzo, za mjesec dana, tačnije Fati 31. oktobra postaje punoljetan

Ansu Fati (17) je u prvom nastupu novoj sezoni ostvario veliki poduhvat. U premijeri nove Barcelone, prvoj utakmici nakon velike Koemanove čistke i s Messijem koji je ostao protiv svoje volje, tinejdžer je nosio Barcu do pobjede 4:0 protiv Villarreala.

Prva dva gola, u 15. i 19. minuti, postigao je Ansu Fati. Prvim je postao najmlađi igrač iz pet najjačih evropskih liga koji je došao do 10 golova u svim takmičenjima od početka prošle sezone. U 35. minuti Fati je izborio penal i tako ostvario još jedan podvig. U zadnjih devet nastupa za Barcelonu i Španiju kao prvotimac postigao je sedam golova sa samo devet udaraca na gol te izborio dva jedanaesterca.

Tako su navijači Barcelone konačno bili sretni nakon debakla od prošle sezone, te ljeta u kojem su se užasavali realne opasnosti da ostanu bez simbola Lea Messija. Ipak i kod Fatija također postoji kvaka i o njoj danas pišu svi španski mediji. Novi trener Ronald Koeman je prije početka sezone službeno uvrstio Fatija u prvu ekipu. Time što je dobio dres s brojem 22 aktivirana je nova otkupna klauzula u njegovom ugovoru po kojoj klub koji ga želi kupiti mora Barceloni platiti 400 miliona eura. Do tada ga se moglo kupiti za 170 miliona eura.

Nije dobio povišicu

Važno je naglasiti da Fatijevim uvrštenjem u prvu ekipu nije automatski i povećana njegova plaća, niti mu je produžen ugovor, koji i dalje traje do juna 2022. Fati je maloljetan i do punoljetnosti ne može potpisivati ugovore koji traju duže od dvije godine.

Ta njegova punoljetnost nastupa jako brzo, za mjesec dana, tačnije 31. oktobra. Zato Fati nije prošle sedmice prihvatio ponudu Barcelone da potpiše novi ugovor, jer u njemu je bila tek manja povišica plaće u odnosnu na onu koju sada prima. Nakon što je početkom prošle sezone postao najmlađi strijelac u istorija Barcelone i Lige prvaka, Barcelona mu je u decembru prošle godine dala poboljšani ugovor. Njime je dobio tri puta veću plaću, s 300.000 na miliona eura godišnje.

Traži 10 miliona eura godišnje

Međutim, Fati sada od Barcelone za novo produženje saradnje traži deseterostruko veću plaću, piše Marca. Razlog zbog kojih traži 10 miliona eura godišnje nije samo njegov sjajni ulazak u sezonu, nego i to što je prije mjesec dana Jorge Mendes, jedan od najuglednijih agenata, Barceloni za Fatija dao ponudu od 150 miliona eura odštete, koju je Barca odbila.

Igraču je pak garantovao plaću od 10 miliona eura godišnje. Iako je ponuda bila od neimenovanog kluba, Španci su uvjereni da iza nje stoji Manchester United.

Fati je nakon te ponude, odličnog početka sezone te skore punoljetnosti, svjestan da je preuzeo inicijativu u pregovorima, koji su stali. Barcelona ne želi potpisivati tako visoke ugovore prije izbora za novu upravu, koji se održavaju iduće godine.

“Logično je da Bartomeuov nasljednik želi zadržati Fatija, ali nitko ne smije zaboraviti da Fati smije pregovarati s potencijalnim kupcima od 1. januara 2022. To je za samo 15 mjeseci”, zaključuje “Marca”.

Komentari

Autor: Index.hr

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.