Fatih Terim: Ako Bog da, idemo dalje

fatih terim

“Juče smo bili na dnu, a danas smo vrlo optimistični. Bila je to sjajna utakmica. Nadam se da će nam ovo biti dovoljno da prođemo dalje. Čestitam mojim igračima na silnoj želji. Nadam se da će nam ovih 2:0 biti dovoljno. Tada bi ova pobjeda imala puno više smisla. No, moram reći, kako god sutra završilo, možemo biti ponosni, ponosni što smo učinili da svi u našoj zemlji večeras budu ponosni na svoju reprezentaciju”, rekao je nakon utakmice Fatih Terim, selektor Turske.

“Pitate me kako smo dobili utakmicu? Srcem. Naše glavno oružje večeras je bilo to što smo izašli srcem na teren”, kazao je Terim.

“Bili smo skoncentrirani na tih 2:0. Četiri su nam garantirala siguran put dalje, no pritisak javnosti pod kojim su moji igrači bili prethodnih dana jednostavno je bio preveliki. Sada možemo samo čekati sutrašnji rasplet, ništa više”, kazao je popularni Imperator.

Nema tu neke pretjerane matematike…

“Ako Bog da, idemo dalje. Ako bude drugačije, biće mi žao. Biće svima žao. Ali, budite uz nas. Budite uz svoj tim i kada pobjeđuje i kada gubi”, poručio je Fatih Terim turskoj javnosti u intervjuu koji je dao za nacionalnu televiziju TRT nakon pobjede nad Češkom.

Terim je kazao i kako će Turska u slučaju prolaska vrlo vjerovatno igrati s Velsom, no kazao je i da je još rano za priču o eventualnom protivniku u osmini finala, jer treba ipak sačekati rasplet u posljednje četiri utakmice grupne faze.

Profesor istorije da nas kritikuje???

Samo dan prije utakmice sa Česima, Terim je na presici “poludio” zbog emisije koja je išla upravo na TRT.

“Gledam TRT i tamo profesor istorije kritikuje igru državne nogometne reprezentacije. Profesor istorije! I to u emisiji koja eme veze s fudbalom. Imamo mnogo prijatelja profesora i akademika. I kada ih pitam nešto o fudbalu, znate šta mi kažu? Kažu mi; nije to moj posao, ne razumijem se baš najbolje u to. Ali zato mi na TRT gledamo jednog profesora istorije dok nas kritikuje. Bijesan sam, da zbog toga sam bijesan i frustriran”, govorio je Terim.

I nakon toga novinarima rekao sljedeće:

“Mi imamo dvije opcije, ili je skoro gotovo ili nije gotovo. Naš moto je da ništa nije gotovo dok nije gotovo. I budite sigurni, podjsetiću svoje igrače na to!”

Kalkulacije

Turci su za sada na tabeli trećeplasiranih bolji od Albanije (isti broj bodova, identična gol razlika, ali jedan više postignut gol), a da bi prošli dalje trebaju im se poklopiti rezultati u jednoj od dvije grupe u kojima se sutra igra treće kolo.

U grupi F odgovara im samo pobjeda Mađarske nad Portugalom.

Turci puno više nade polažu u rasplet u grupi E. A, tamo im odgovara svaki rezultat osim poraza Italije i Belgije, odnosno pobjeda Iraca ili Šveđana.

Odgovara im malo vjerovatna pobjeda Šveđana od četiri gola razlike nad Belgijom, ali i u tom slučaju Irci ne smiju dobiti Italiju.