Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Fatih Terim: Želio sam Italiju, Hrvatska nije veliko ime

Soccer Euro 2008 Switzerland Turkey

Fatih Terim, aktuelni selektor Turske, popularni Imperator, još puca od energije koja mu je uvijek bila najjače oružje. U Parizu nije bio sretan sa žrijebom grupne faze Evropskog prvenstva koje će se 2016. igrati u Francuskoj.

– Ugodno mi je biti ovdje jer moja je ekipa to postigla sa srcem i jedinstvom, kad su nas već mnogi otpisali. Vidite kako je život pun iznenađenja, u pretposljednjem kolu kvalifikacija pobijedili smo Češku i tako sebi otvorili vrata plasmana na EURO. Tada mi je kolega Pavel Vrba kazao: “Vidimo se u Parizu.” I sada smo opet u istoj grupi. Nevjerovatno. No, ne samo to, s Hrvatskom smo izvučeni u kvalifikacijama za SP u Rusiji 2018., a već se sastajemo na Parku prinčeva što će biti silno važna utakmica koja će bitno odrediti rasplet u grupi na EP. Čudno. Kad gledam imena reprezentacija na papiru, naša grupa mi izgleda impresivno, teža od svih drugih – kazao je Terim nakon žrijeba obavljenog Parizu.

Na pitanje o čemu je razmišljao dok je žrijeb trajao, Terim je kazao:

– Nisam želio Hrvatsku. Rado bih je zamijenio. Svi selektori s kojima sam razgovarao rekli su mi da je naša grupa jako teška. Htio sam Italiju. Mentalitet nas Turaka je da smo posebno mobilizirani protiv zvučnih imena, poput Italijana. Hrvatska nije veliko ime, a ima kvalitet.

Upravo je preko Hrvatske Terim odveo Tursku u polufinale EP-a u Austriji i Švicarskoj 2008. godine…

– Svjesni smo snage protivnika, dat ćemo sve od sebe pa kako bude. Jasno da je najopasnija Španija, to je evropski prvak, spomenuo sam vrijednost Hrvatske… Drago mi što je Češka posljednja utakmica u grupi, ta bi utakmica mogla odlučivati ko će dalje iz grupe. Svjesni smo naše jačine, mislim da smo bolji od Čeha, računam da bismo mogli biti među dva, a ako ne da barem odemo dalje s trećeg mjesta, poručio je Terim.