Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

FBI istražuje da li je Blatter zataškao 100 miliona eura mita

sepp blatter

FIFA je na udaru zbog sumnje u korupciju ogromnih razmjera. Nakon hapšenja čelnika CONEMBOLA i CONCACAFA-a, najmoćnijih ljudi nogometa s oba američka kontinenta, na udaru američkih istražitelja opet je i 79-godišnji Sepp Blatter.

BBC je ekskluzivno objavio da FBI istražuje ulogu Blattera u korupcijskoj aferi teškoj 100 miliona dolara. Američke vlasti sumnjaju da je tolerirao i zataškao korumpiranost nekadašnjeg predsjednika FIFA-e Joaoa Havelangea i člana IO-a, Brazilca Ricarda Teixeirae koji su od firme ISL primili oko 100 miliona dolara mita, a zauzvrat im osigurali unosna marketinška i tv prava nogometnih utakmica od 1992. do 2000. godine. Obojica su zbog afere priveli kraju svoje foteljaške karijere, iako je Teixeira prije penzije odradio još dva glasanja, dakako za dodjelu domaćinstva SP-a Rusiji 2018. i Kataru 2022. godine.

Blatter je postao predsjednik FIFA-e 1998. godine i zbog ovog slučaja već odgovarao pred Etičkom komisijom FIFA-e. Kazao je da nije upoznat s koruptivnim radnjama svojih prethodnika, koji su se u progonu izvukli samo s novčanom kaznom od 3 miliona švicarskih franaka, obzirom da u Švicarskoj do 1995. godine mito u poslovanju nije bilo kažnjivo. FBI sumnja da je Blatter lagao. Novinar BBC-a tvrdi da je vidio pismo u posjedu FBI-a u kojem Havelange piše o primanju mita od ISL-a te navodi da je Blatter bio u potpunosti upoznat s tim aktivnostima.

Pismo je dio spisa koji su Amerikanci posudili iz švicarske istrage. Potvrdili su da ispituju iskaze Havelangea koji impliciraju Blatterov umiješanost. Blatter je trenutno pod tromjesečnom suspenzijom Etičkog odbora FIFA-e, u jeku istrage o isplati 1,8 miliona eura Michelu Platiniju na temelju – usmenog dogovora. Obojica su suspendirani i čekaju saslušanje sredinom prosinca. Blatter je najavio da odlazi s mjesta predsjednika u februaru 2016. godine.

Pozivajući se na izvore bliske istrazi, BBC donosi i vrtoglavu cijenu kandidature i pobjede Katara, a riječ je o čak 162 miliona eura.