Ferguson: Ronaldo je poseban fudbaler ove generacije

ronaldo

Sir Alex Ferguson, bivši menadžer Manchester Uniteda, imao je priliku da se sretne sa Cristianom Ronaldom nakon finala EURO 2016 i čestita mu na uspjehu sa reprezentacijom Portugala, čime je svom nizu klupskih trofeja dodao i vjerovatno najdraži do sada osvojen evropski tron sa svojom zemljom, javlja Anadolu Agency (AA).

Ferguson, koji je svojevremno Ronalda doveo iz lisabonskog Sportinga u Manchester United, za britanske medije ga je opisao kao posebnog fudbalera, koji konstantno radi na svom napretku.

“On ima nevjerovatnu želju za igrom. Ronaldo se raduje svakom treningu. Uvijek želi da bude bolji i da pobijedi. Posebno voli velike utakmice. U moje vrijeme u Manchester Unitedu, Ronaldo je bio igrač koji se najviše razvio zahvaljujući napornom radu. On je stalno radio na tehnici udarca, s lijeve, s desne strane, na tehnici igre glavom, na skoku… Njegovo poboljšanje performansi je gotovo nevjerovatno”, kazao je Ferguson.

“Vrhunski igrači obično na tom nivou igraju šest ili sedam godina. Ronaldo to čini već duže od deset godina. To ga čini tako izuzetnim. Svaka generacija ima svoje posebne fudbalere, a to je za ovu generaciju Ronaldo.”

U sjajnoj karijeri tokom koje je igrao za Sporting i Manchester United, a sada za Real Madrid, Ronaldo je osvojio veliki broj trofeja. Izdvajaju se naslovi šampiona Evrope sa Manchesterom, a potom i dva puta sa Realom. Vrhunac reprezentativne karijere doživio je nedavno u Francuskoj kada je sa Portugalom osvojio naslov šampiona Evrope. Tri puta je osvojio “Zlatnu loptu”, priznanje za najboljeg svjetskog fudbalera, 2008, 2013. i 2014. godine.