Fudbal

gianni infantino

FIFA dijeli milijardu i po dolara savezima, kažu da će “strogo kontrolisati upotrebu sredstava”

26/06/2020

Minimalni iznos svakog zajma bit će 500.000 dolara, a maksimalni pet miliona USD

Međunarodna nogometna federacija (FIFA) osigurala je 1.5 milijardi dolara pomoći, donacija i zajmova svakoj od 211 članica, kao i ostatku nogometne zajednice pogođene pandemijom koronavirusa.

“Fifa je jednoglasno odobrila plan pomoći u iznosu od 1.5 milijardi dolara,” kazao je predsjednik FIFA-e Gianni Infantino nakon virtualnog sastanka Vijeća krovne nogometne organizacije.

“Međutim, FIFA će izvršiti “strogu kontrolu upotrebe sredstava,” dodao je.

Ostala pomoć bit će dostupna u obliku beskamatnih zajmova koji mogu dosegnuti i do 35% prihoda svake federacije. Minimalni iznos svakog zajma bit će 500.000 dolara, a maksimalni pet miliona USD. Pored toga i svaka će konfederacija moći dobiti zajam od četiri miliona dolara.

“Provest ćemo strogu kontrolu nad korištenjem sredstava, uz revizije i postojat će vrlo jasni uvjeti za povrat sredstava,” naglasio je Infantino.

Kako bi finansirala ovu pomoć, FIFA će privući svoje rezerve, i to 328 milijuna dolara za izravne subvencije i 556 milijuna dolara za financiranje kredita, rekao je Infantino.

“Klubovi i savezi su u stvarnoj opasnosti. U nekim dijelovima svijeta nogomet se još nije nastavio. Moramo im pomoći”, dodao je.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.