Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

FIFA do oktobra odlučuje o povećanju učesnika na SP

fifa

Svjetska fudbalska federacija (FIFA) do oktobra ove godine donijeće odluku o prijedlogu predsjednika Giannija Infantina da se broj reprezentacija od Svjetskog prvenstva 2026. godine poveća sa 32 na 40, javlja Anadolu Agency (AA).

Na sastanku Vijeća FIFA-e odlučeno je i da se proces dobijanja domaćinstva Svjetskog prvenstva 2026. odvija u četiri faze. Prva faza bi bila stvaranje nove strategije i konsultacije (od maja 2016. do maja 2017. godine), druga je faza za pripremu ponuda (od juna 2017. do decembra 2018.), treća je ocjena ponuda (od januara 2019. do februara 2020.) i posljednja je donošenje odluke (maj 2020.).

U saopštenju FIFA-e navodi se da će se faza konsultacija fokusirati na četiri područja: ispunjavanje uslova kada su u pitanju ljudska prava, održivo upravljanje događajem i zaštita životne sredine; principi isključenja ponuđača koji ne ispunjavaju tehničke uslove, analiza trenutnog stava o zajedničkim ponudama i broj timova.

Proces konsultacija bi trebao biti završen do maja 2017. godine, ali FIFA planira da odluku o broju timova, formatu takmičenja i broju predstavnika konfederacija na Svjetskom prvenstvu 2026. donese do oktobra ove godine.

FIFA-ino vijeće preporučilo je Kongresu, koji će se održati 12. i 13. maja u Mexico Cityju, da u članstvo primi fudbalske saveze Kosova i Gibraltara. Ukoliko budu primljene u članstvo FIFA-e obje zemlje imat će pravo učešća u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo „Rusija 2018“.