ofsajd tehnologija

FIFA i UEFA ovog ljeta uvode revoluciju u nogomet, evo o čemu se radi

FZPsbQ8aAAEPMKy

“UEFA je u stalnoj potrazi za novim tehnološkim rješenjima za poboljšanje igre i podršku radu sudija”

Evropska fudbalska unija (UEFA) saopštila je danas da će se poluautomatska ofsajd tehnologija (SAOT) koristiti na finalu evropskog Superkupa, a da će u upotrebi biti i od početka grupne faze Lige prvaka.

“UEFA je u stalnoj potrazi za novim tehnološkim rješenjima za poboljšanje igre i podršku radu sudija. Ovaj inovativni sistem omogućiće VAR sudijama da brže i tačnije utvrđuju da li je bilo ofsajda, poboljšavajući tok igre i objektivnost odluka”, rekao je šef sudija pri UEFA-i Roberto Rosetti.

Ranije je primjenu ove tehnologije na Svjetskom prvenstvu u Kataru najavila Međunarodna fudbalska federacija (FIFA).

Nova tehnologija koristi specijalizovane kamere, koje mogu da prate 29 tačaka na tijelu svakog igrača.

Tehnologija je testirana prošle sezone u Ligi prvaka, nokaut fazi ženske Lige prvaka, kao i na nedavnom Evropskom prvenstvu za žene.

Finale Superkupa između Real Madrida i Eintrachta iz Frankfurta na programu je 10. augusta u Helsinkiju, a za glavnog sudiju je imenovan engleski arbitar Michael Oliver.

Šta je SAOT?

SAOT je alat koji pomaže VAR-u u donošenju bržih i preciznijih odluka o ofsajdu automatskim određivanjem relativne pozicije igrača u tačnom trenutku odigravanja lopte. Ovaj eksperiment će se testirati u augustu na utakmici Europskog superkupa, a ESPN piše kako će ge UEFA koristiti i u grupnoj fazi Lige prvaka ove sezone kao pomoć VAR-u.

Glavni razlog za uvođenje SAOT-a je nezadovoljstvo navijača predugim čekanjem na konačnu odluku VAR-sobe i glavnog suca, a uočene su i brojne nepravilnosti prilikom korištenja VAR sustava, što je stvorilo nepovjerenje među igračima, trenerima i navijačima.

Posebno je to uočeno kod povlačenja linija u ofsajd-situacijima. Te su linije stvarale dosta nedoumica kod gledatelja, čak i kod sudaca, ali pomoću ove tehnologije bi problem trebao biti anuliran i stvari bi trebale biti jasnije.

“Poluautomatizirana tehnologija ofsajda razvijena je za podršku službenim osobama videoutakmice. Dakle, tokom FIFA Svjetskog kupa 2022. u Kataru operacijska soba će primiti automatizirano upozorenje u slučaju ofsajd-situacije, kao i automatski odabranu točku udarca i automatski iscrtanu ofsajd-liniju nekoliko sekundi nakon incidenta.

Nakon toga službene osobe moraju potvrditi predloženu odabranu udarnu točku, kao i predloženu nacrtanu liniju ofsajda. VAR priopćava konačnu odluku sucu na terenu”, objasnio je Johannes Holzmuller, FIFA-in direktor nogometne tehnologije i inovacija.