Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

FIFA objavila gdje se sigurno neće održati Mundijal 2026.

copa-mundial-fifa-brasil-2014-01

Vijeće Svjetske fudbalske federacije (FIFA), koje je zasjedalo u protekla dva dana u Cirihu, donijelo je odluku da Evropa i Azija ne mogu biti domaćini Svjetskog prvenstva 2026. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Ovakvom odlukom povećane su šanse da domaćin Mundijala bude neka od zemalja Sjeverne Amerike, prije svih Sjedinjene Američke Države od kojih se očekuje da se kandiduju samostalno ili zajedno sa Kanadom i Meksikom.

Razlog zbog kojeg Evropa i Azija ne mogu biti domaćini SP 2026. godine vrlo je jednostavan, a to je zato što će se Mundijal 2018. održati u Rusiji, a 2022. u Kataru.

Ipak, Vijeće FIFA-e ostavilo je mogućnost da neka od članica Evropske fudbalske federacije (UEFA) ili Azijske fudbalske konfederacije (AFC) bude domaćin Mundijala 2026. godine, ali samo u slučaju ako niti jedna od zemalja kandidata ne bude ispunjavala stroge finansijske i tehničke zahtjeve.

Usvojen je i opšti princip da više zemalja mogu organizovati turnir, te da će generalni sekretarijat FIFA-e, zajedno sa Takmičarskom komisijom imati moć da iz nadmetanja za organizaciju Mundijala izbaci svakog kandidata koji ne ispunjava minimalne tehničke uslove.

Također je naglašeno da je pozitivno primljena inicijativa predsjednika Giannija Infantina da se Svjetsko prvenstvo od 2026. godini sa 32 proširi na 40 ili 48 reprezentacija. No, do konačne odluke, koja će biti donesena na sljedećoj sjednici Vijeća u januaru naredne godine, izvršiće se detaljne analize različitih opcija od strane FIFA-ine administracije.