Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

stigle prve žalbe

FIFA objavila kaznu za Rusiju, mnogi smatraju da je preblaga

infantino-putin

Na sastanku Vijeća FIFA-e odlučeno je da se poduzmu hitne mjere u vezi s Ruskim nogometnim savezom

Svjetska fudbalska federacija (FIFA) objavila je danas da se međunarodne nogometne utakmice neće igrati u Rusiji, koja je izvršila agresiju na suverenu državu Ukrajinu te kako se na utakmicama neće koristiti ruska zastava i himna, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju objavljenom na web-stranici FIFA-e, u kojem se podvlači da nasilje nikada nije rješenje, pozvali su na “hitnu uspostavu mira i početak konstruktivnog dijaloga”.

Na sastanku Vijeća FIFA-e odlučeno je da se poduzmu hitne mjere u vezi s Ruskim nogometnim savezom u skladu s preporukama Međunarodnog olimpijskog komiteta (IOC).

Prema sankcijama, koje ostaju na snazi ​​do daljnjeg, na području Rusije neće se održavati međunarodna takmičenja, a utakmice čiji je domaćin Rusija igrat će se na neutralnom terenu i bez publike.

Sve reprezentacije Ruskog nogometnog saveza takmičit će se pod imenom “Nogometni savez Rusije (RFU)”, a ne Rusija. Ruska zastava i himna neće se koristiti u utakmicama u kojima učestvuju ove selekcije.

Navedeno je da će FIFA također nastaviti dijalog s IOC-om, UEFA-om i drugim sportskim organizacijama kako bi odredila dodatne sankcije, uključujući potpuno isključenje, ako se situacija u Ukrajini ne popravi.

Prve reakcije odmah su stigle.

“Švedska ostaje pri svojoj odluci i neće igrati protiv ruske reprezentacije. Jasno je da s ovim nismo zadovoljni, jer se situacija u Ukrajini nije promijenila i očekivali smo oštriji stav od FIFA-e”, kazao je za Fotbollskanalen predsjednik Švedskog nogometnog saveza Karl-Erik Nilsson.

I Poljaci su sličnog stava.

“Odluka FIFA-e je za nas neprihvatljiva. U situaciji rata u Ukrajini, nas ne zanima igra. Naš stav ostaje isti. Reprezentacija Poljske neće igrati utakmicu protiv Rusije, bez obzira na ime ruskog tima”, poručio je predsjednik Fudbalskog saveza Poljske Cezary Kulesza.