Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Ne prodajemo nogomet"

FIFA odustaje od revolucije SP-a, ali pokreće novo takmičenje

fifa

FIFA na svim razinama radi na korjenitim promjenama svojih postojećih te uvođenju novih takmičenj

Najjače kontinentalne nogometne federacije, evropska UEFA i južnoamerički CONMEBOL, odlučno su odbacile ideju FIFA-inog eksperta Arsenea Wengera o revoluciji SP-a po kojoj bi se najveće nogometno takmičenje igralo duplo češće ili svake dvije godine.

Daily Mail navodi da je FIFA-in predsjednik Gianni Infantino zato odustao od najavljenih promjena, ali da ne odustaje od uvođenja novog takmičenja kako bi povećao prihode od sponzora.

Nova ideja je uvođenje Lige nacija, ali na svjetskoj, FIFA-inoj razini. UEFA-i njena Liga nacija donosi sve veću dobit, pa se FIFA, koja godinama i organizacijski i po profitu kaska za UEFA-om, okrenula uzoru. Još se po nečemu FIFA fura na UEFA-u: Svjetsko klupsko prvenstvo želi reformirati da bude globalna Liga prvaka.

Uglavnom, FIFA na svim razinama radi na korjenitim promjenama svojih postojećih te uvođenju novih takmičenja. Dio te revolucije je omasovljenje SP-a na takmičenje s čak 48 reprezentacija, kako će izgledati od 2026. Summit FIFA-e 20. prosinca pokazat će koje promjene čekaju nogomet na svjetskoj razini.

Osim velikih reformi, nameće se i uvođenje novih takmičenja. Brojne i jake otpore prema njima, koji dodatno cijede ionako izraubane nogometaše, FIFA namjerava skršiti s 20 milijardi dolara, koliko će dobiti od sponzora za njihovu organizaciju i promociju te, naravno, udobrovoljavanje nezadovoljnika.

“Ovo nije ugovor nogometa s vragom, mi ne prodajemo nogomet. Upravo suprotno, osigurani novac od ozbiljnih investitora bi dijelili svi involvirani u igru”, citira Mail izvor iz FIFA-e.