Fudbal

po tri tačke

FIFA pokrenula istragu protiv Srbije

05/12/2022

Švicarci su sada ponovno pobjedom rezultatom 3:2 ugasili srpske nade za prolazak u nokaut-fazu, a među strijelcima je ponovno bio Shaqiri

FIFA je pokrenula disciplinski postupak protiv Fudbalskog saveza Srbije (FSS) zbog incidenata na posljednjoj utakmici grupne faze Svjetskog prvenstva između Srbije i Švicarske. Kako se navodi u saopćenju FIFA-e, postupak protiv Srbije pokrenut je zbog “mogućeg kršenja članaka 12 (nedolično ponašanje igrača i službenih osoba), 13 (diskriminacija) i 16 (red i sigurnost na utakmicama)”.

Političke tenzije uoči utakmice bile su velike, ponajviše zbog dva kosovska Albanca u redovima švicarske reprezentacije, Granita Xhake i Xherdana Shaqirija. Njih dvojica su svojim golovima Srbiju izbacili sa Svjetskog prvenstva 2018. godine, a zatim su ih pred srpskim navijačima slavili pokazujući simbol albanskog orla.

Švicarci su sada ponovno pobjedom rezultatom 3:2 ugasili srpske nade za prolazak u nokaut-fazu, a među strijelcima je ponovno bio Shaqiri. Ovoga puta se suzdržao pa je Srbima na tribinama prstom pokazivao da se stišaju, a potom im je okrenuo leđa i ponosno pokazivao na svoje prezime na dresu.

Granit Xhaka također je odigrao dobru utakmicu, a u jednom trenutku obračunavao se s cijelom srpskom klupom, psujući na albanskom. U drugom trenutku kamere su uhvatile selektora Srbije Dragana Stojkovića kako gol Srbije slavi psujući “majku šiptarsku”.

Uprkos svim tenzijama, igrači Srbije na kraju utakmice sportski su čestitali svojim protivnicima, ali na tribinama je zabilježen niz nacionalističkih i šovinističkih slogana, najčešće u obliku skandiranja “Ubij, ubij Šiptara”, zbog čega je FIFA pokrenula disciplinski postupak.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.