Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

online samit

FIFA za Mundijal svake druge godine: Prihod bi bio povećan za 3,9 milijardi dolara

mundijal pehar

Kako je objasnila FIFA, organizacijom SP svake druge godine povećali bi se prihodi za oko 3,9 milijardi eura za četiri godine

Međunarodna nogometna federacija (FIFA) ponovno je promovirala ideju o održavanju dvogodišnjeg Svjetskog prvenstva na takozvanom Svjetskom samitu o budućnosti nogometa. Ona je to potkrijepila finansijskim aspektom na online događaju, ali se ne očekuje da će uvjeriti protivnike tog projekta, posebno evropsku i južnoameričku federaciju.

Prema njemačkoj novinskoj agenciji DPA, FIFA je promovirala studije firmi za istraživanje tržišta Nielsen i OpenEconomics. Kako je objasnila FIFA, organizacijom SP svake druge godine povećali bi se prihodi za oko 3,9 milijardi eura za četiri godine.

Krovna federacija napominje da bi u prvom četverogodišnjem ciklusu za razvoj nogometa mogla podijeliti 3,1 milijardu eura. Za 211 članova FIFE povećanje prihoda značilo bi dodatnu uplatu od oko 14 miliona eura.

Evropska nogometna federacija (UEFA) i južnoamerička CONMEBOL oštro se protive češćim svjetskim prvenstvima, za koje se FIFA zalaže nakon 2024. godine. UEFA je nedavno predstavila studiju o smanjenju prihoda nacionalnih saveza.