Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

FIFA suspendovala zabranu nametnutu Realu i Atleticu

real rayo

Madridski klubovi su odahnuli: FIFA im je privremeno ukinula zabranu kupovine, odnosno registriranja igrača, kojom ih je kaznila zbog neodopuštenih transfera maloljetnika.

Zabranama registarcije kupljenih igrača kažnjeni su na period od godinu dana, koji je trebao početi u ponedjeljak, kada se u Španiji zatvara zimska tržnica nogometaša. To znači da bi u ljetnom prijelaznom roku ove i zimskom iduće godine, Real i Atletico mogli kupiti igrače, ali oni za njih ne bi mogli igrati prije isteka FIFA-inog embarga, odnosno do ljeta 2017.

FIFA je privremeno suspendirala kaznu madridskim klubovima dok se ne riješe njihove žalbe na odluku, a očekuje se da se o žalbama raspravi do ljeta.

Podsjećamo, Barcelona je identičnu kaznu dobila u aprilu 2014. i također ju je zaobišla žalbama FIFA-i i Sportskom sudu u Lausanni koje su odgađale izvršenje sankcije, pa je za to vrijeme, tačnije u ljetnom prijelaznom roku, kupila i registrirala čak šest igrača, među kojima Luisa Suareza i Ivana Rakitića.

Ako se žalbe Reala i Atletica odbace prije početka ljetnog prijelaznog roka, oni neće moći registrirati igrače, ali će ih moći kupiti, kao što je Barca napravila s Ardom Turanom i Aleixom Vidalom.