velika imena

FIFA suzila izbor: Ko će biti nogometaš godine?

messi

Za titulu najboljeg golmana bore se Alisson Becker, Thibaut Courtois, Keylor Navas, Manuel Neuer, Jan Oblak i Marc-Andre ter Stegen

Nogometaš minhenskog Bayerna, poljski napadač Robert Lewandowski, ušao je s Portugalcem Cristianom Ronaldom i Lionelom Messijem u uži izbor za najboljeg nogometaša godine, objavila je FIFA u srijedu.

Lewandowski je bio najbolji strijelac Bayerna u Ligi prvaka s 15 golova, kao i u Bundesligi, gdje ih je zabio 34, a bio je i favorit za osvajanje Zlatne lopte prije nego što je otkazana ove godine zbog pandemije koronavirusa, prvi put u 64 godine postojanja.

Međutim, poljski napadač sada ipak ima priliku osvojiti naslov najboljeg ako osvoji FIFA-inu nagradu koja se dodjeljuje na svečanosti 17. decembra. Njegov bivši suigrač koji trenutačno igra u Liverpoolu, španski veznjak Thiago Alcantara, također je nominiran.

U užem izboru za FIFA-inu nagradu za najboljeg nogometaša godine su i Brazilac Neymar i Francuz Kylian Mbappe (PSG), trojac iz Liverpoola Mohamed Salah, Virgil van Dijk i Sadio Mane, veznjak Manchester Cityja Kevin de Bruyne i kapetan Real Madrida Sergio Ramos.

Za titulu najboljeg golmana bore se Alisson Becker (Brazil/Liverpool), Thibaut Courtois (Belgija/Real Madrid), Keylor Navas (Kostarika/PSG), Manuel Neuer (Njemačka/Bayern) Jan Oblak (Slovenija/Atletico Madrid) i Marc-Andre ter Stegen (Njemačka/Barcelona)

U užem izboru za najbolju nogometašicu našle su se Lucy Bronze (Engleska/Olympique Lyonnais/Manchester City WFC), Delphine Cascarino (Francuska/Olympique Lyonnais), Caroline Graham Hansen (Norveška/Barcelona), Pernille Harder (Danska/VfL Wolfsburg/Chelsea FC Women), Jennifer Hermoso (Španjolska/FC Barcelona) Ji So-yun (Južna Koreja/Chelsea FC Women), Sam Kerr (Australija/Chelsea FC Women), Saki Kumagai (Japan/Olympique Lyonnais), Dzsenifer Marozsán (Njemačka/Olympique Lyonnais), Vivianne Miedema (Nizozemska/Arsenal WFC) i Wendie Renard (Francuska/Olympique Lyonnais).

Za najboljeg trenera nominirani su Marcelo Bielsa (Argentina/Leeds United FC), Hans-Dieter Flick (Njemačka/Bayern), Jürgen Klopp (Njemačka/Liverpool), Julen Lopetegui (Španjolska/Sevilla) i Zinedine Zidane (Francuska/Real Madrid).