Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

engleski mediji

Fifin plan B: Liga nacija, ako propadne SP svake dvije godine

Predsjednik Fife Gianni Infantino zna da ne može skršiti otpor nogometne Evrope i Južne Amerike, ali ne odustaje od uvođenja novih formata, s obzirom na to da njegova organizacija finansijski dramatično kaska za Uefom koja godišnje obrće milijarde eura prihoda

Propadne li ofenziva Arsenea Wengera o Svjetskom prvenstvu svake dvije godine, Fifa ima spreman plan B – pokrenut će vlastitu Ligu nacija, pišu engleski mediji.

Uefa i Conmebol, kao najjače kontinentalne asocijacije, već su odbacile Wengerove nacrte kao tlapnju, projekciju skovanu kako bi Fifa multiplicirala prihode na štetu nogometaša čiji su kalendari ionako zatrpani prevelikim brojem utakmica.

Predsjednik Fife Gianni Infantino zna da ne može skršiti otpor nogometne Evrope i Južne Amerike, ali ne odustaje od uvođenja novih formata, s obzirom na to da njegova organizacija finansijski dramatično kaska za Uefom koja godišnje obrće milijarde eura prihoda.

Ako ne ide sa SP-om u formi bijenala, možda prođe ideja o Fifinoj Ligi nacija. Infantino i suradnici analizirali su rast Uefine Lige nacija – takmičenja osmišljenog da zamijeni besmislene prijateljske utakmice – pa došli do zaključka da bi sličan format na globalnoj razini mogao privući nove sponzore i ubrizgati svježi novac u Fifin krvotok.

Fifina Liga nacija zamijenila bi Kup konfederacija koji se održavao godinu dana prije Svjetskih prvenstva, a na kojem su sudjelovali prvaci kontinentalnih prvenstava.

Zadnje izdanje Kupa konfederacija održano je 2017. godine, a nova Liga nacija mogla bi se održavati svake dvije godine.

Engleski mediji navode kako će Fifini planovi biti jasniji nakon 20. decembra za kada je zakazan summit Svjetske nogometne organizacije.