Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

FIFPro upozorio fudbalere: Ne potpisujte za klubove iz Srbije

zvezda-partizan123

Međunarodna federacija profesionalnih fudbalera (FIFPro) na svojoj oficijelnoj stranici izdala je upozorenje svim fudbalerima da ne potpisuju za klubove iz Srbije nazivajući tu zemlju “okruženjem bezakonja”, javlja Anadolu Agency (AA).

FIFPro na bojkot je pozvao zbog, kako su istakli, brojnih sporova oko ugovora i prava igrača u Srbiji.
U svom posljednjem globalnom istraživanju FIFPro navodi da 68 procenata svih fudbalera u Srbiji kasni plata i da je 89 posto onih koji su bili “prisiljeni na transfer” i to bez naknade.

FIFPro navodi kako se u pogledu fudbalera stanje u Srbiji “još više pogoršava”.

Navodi se kako je Fudbalski savez Srbije smjenjuje predstavnike igrača u arbitražnoj komisiji i povećava naknade za igrače pri pokretanju postupaka protiv klubova.

Generalni sekretar FIFPro-a Theo van Seggelen pomenutu situaciji u Srbiji nazvao je “flagrantnim kršenjem fundamentalnih prava profesionalnih fudbalera”.

“Dok se ova situacija ne riješi, savjetujemo igračima da ne odlaze igrati fudbal u Srbiji. Kada potpišete ugovor za klub u Srbiji, imate 50 posto šanse da završite na sudu”, poručio je Van Seggelen.

FIFPro nastalo je 1965. godine, trenutno okuplja predstavnike iz 58 zemalja u svijetu. U toj Federaciji djeluje 65.000 svjetskih profesionalnih fudbalera.