Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kvalifikacije za EURO 2020

Finska prvi put na Euru: “Ispunili smo snove. Ovo je državni praznik”

finska – slavlje

Uz Finsku su do sada izborili plasman na Euro i Belgija, Češka, Engleska, Francuska, Italija, Poljska, Rusija, Španija, Turska te Ukrajina

Finska je ostvarila najveći uspjeh u istoriji nogometne reprezentacije. Finci su se prvi put plasirali na neko veliko takmičenje, a osvajanjem drugog mjesta u grupi J iza Italije osigurali su nastup na Euru sljedećeg ljeta.

Finska je kod kuće pobijedila Lihtenštajn 3:0 golovima Jasse Tuominena u 21. i Teemu Pukkija s dva gola u 64. iz penala i 75. minuti. Napadač Norwicha zabio je devet golova u kvalifikacijama te dijeli četvrto mjesto na ljestvici strijelaca kvalifikacija s Aleksandrom Mitrovićem iz Srbije i Artemom Dzyubom iz Rusije. Prvi su Harry Kane (Engleska) i Eran Zahavi (Izrael) s po 11 golova, dok je jedan manje zabio Cristiano Ronaldo (Portugal).

“Nevjerovatan uspjeh za našu zemlju. Presretni smo. Selektor Markku Kanerva najzaslužniji je za ovo jer je od prvog dana vjerovao u nas i u plasman na Evropsko prvenstvo. Mi smo mala i ponosna zemlja. Ponosni smo što ćemo igrati na takvom takmičenju kakav je Euro”, rekao je junak Pukki nakon utakmice.

Finski golman Lukas Hradecky predložio je da 15. novembra, dan kada je finska reprezentacija izborila Euro, postane državni praznik.

“Mislim da bi ovo trebao postati datum za državni praznik. Ispunili smo svoje snove i snove naših navijača”, poručio je Hradecky.

Također, finski premijer Antti Rinne, koji je ranije ove godine Pukkijev dres poklonio francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu, oglasio se na Twitteru.

“Nevjerovatan nastup, čestitam i hvala vam! Oh Finska je, oh Finska je, oh Finska je konačno na nogometnom prvenstvu!”.

Uz Finsku su do sada izborili plasman na Euro i Belgija, Češka, Engleska, Francuska, Italija, Poljska, Rusija, Španija, Turska te Ukrajina. Italija u grupi J vodi na ljestvici s 27 bodova, Finska ima 18 bodova, Grčka 11, a BiH i Armenija po 10 bodova.

Rezultati by SofaScore