Glavni teren u trening kampu FK Sarajevo nazvan po legendarnom Keliju

keli

U sklopu obilježavanja 70. godina FK Sarajevo, danas su u Trening centru Bordo kluba u Butmiru gostovali članove porodice Vidović i nekoliko bivših igrača FK Sarajevo, poput Mirze Kapetanovića, Nijaza, Amara i Nidala Ferhatovića.

Glavni teren Trening centra od danas nosi ime po legendi Fudbalskog kluba Sarajevo, ali i grada Sarajeva, Želimira Vidovića Kelija.

Za FK Sarajevo “Keli” je odigrao približno 200 utakmica, bio je reprezentativac Jugoslavije, a u agresiji na našu državu, 1992. godine, “Keli” je izgubio svoj život, prevozeći ranjene borce i civile.

Tog kobnog 17. maja Vidović je na humanom putu između centra Sarajeva i bolnice Dobrinje prevozio ranjenike. Još jednom je Keli pokazao hrabro sportsko srce, prevozeći osobnim automobilom ranjene borce i civile, kojima je tog paklenog maja 1992.
keli3

u Sarajevo put ka bolnici Koševo bio jedini put nade da će spasiti život i nastaviti prkositi ubijajućim granatama i mecima. Vraćajući se iz bolnice, Keli tada nije ni slutio da će mu to biti posljednja humana vožnja.

Prema riječima očevidaca, agresori su ga uhvatili na izlazu iz zloglasne Kasindolske ulice i od te 1992., pa do 2004. gubio mu se svaki trag. Potraga je trajala punih dvanaest godina.

Tog petog juna 2004. godine, na Gradskom groblju Bare pokopani su posmrtni ostaci legendarnog fudbalera, a nadasve čovjeka i humaniste. Prema izričitoj želji njegove porodice, Keli je pokopan skupa s dresom Sarajeva, kluba i grada, za koje je živio. ”

keli3

“Želimo da mladi igrači iz Akademija FK Sarajevo i Škola fudbala “Asim Ferhatović-Hase”, koji svakodnevno treniraju u Butmiru, nikada ne zaborave ljubav prema voljenom klubu i gradu i istinsku humanost i dobrotu, koju je imao naš “Keli””, stoji u saopštenju FK Sarajevo.