čudna odluka

FK Željezničar: Alihodžića u mladoj reprezentaciji zamijenila dva trenera bez profi licence

haris-alihodzic

“Kriteriji koji su bili za smjenu Harisa Alihodžića i izbor drugog kandidata koji je došao ispred Kantona Sarajevo nisu nam jasni i nikad nam nisu predočeni”

Izvršni odbor Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine nedavno je donio odluku da se stručnom štabu naše reprezentacija U-21 na čelu sa Slobodanom Starčevićem produži mandat, izuzev samo jednom treneru Harisu Alihodžiću. Tim povodom FK Željezničar izdao je saopćenje, koje prenosimo u cijelosti.

“U dosadašnjem periodu član stručnog štaba U-21 reprezentacije bio je Haris Alihodžić, dugogodišnji direktor Omladinske škole FK Željezničar sa Profi licencom trenera NSBiH. Stručni štab je proširen za još jednog pomoćnika selektora, te nam je još čudnija odluka o zamjeni Harisa Alihodžića sa dvojicom trenera od kojih jedan nema Profi licencu i radi u vlastitoj školi fudbala, dok drugi već duži period ne obnaša funkciju ni u jednom klubu.

Omladinska škola FK Željezničar je jedan od najboljih sportskih pogona u Bosni i Hercegovini, koji okuplja preko 500 djece koja se kvalitetno i stručno selektiraju, uz stručni nadzor direktora omladinske škole, te je danas u svim reprezentativnim selekcijama od pionirskih selekcija do A reprezentacije najviše zastupljeno igrača iz škole FK Željezničar.

Informisani smo da je inicijativu za smjenu podržao Fuad Čolpa, član Izvršnog odbora NSBiH ispred Fudbalskog saveza Kantona Sarajevo, bez da je obavijestio klubove i škole fudbala u Kantonu Sarajevo da će doći do smjene te da klubovi uz jasne kriterije predlože svoje kandidate, što bi bio transparentan i legalan proces. Predstavnici našeg Kluba u Izvršnom odboru NSFBiH i FSKS te Skupštini NSFBiH i FSKS također nisu bili informisani o smjeni člana stručnog štaba U-21 reprezentacije niti o kriterijima za izbor novog stručnog štaba.

Kriteriji koji su bili za smjenu Harisa Alihodžića i izbor drugog kandidata koji je došao ispred Kantona Sarajevo nisu nam jasni i nikad nam nisu predočeni. Fudbalski klub Željezničar očekuje odgovore, da li se izbor trenera u svim selekcijama vrši na netransparentan način, da li postoje kriteriji za izbor trenera, da li klubovi imaju pravo da predože svoje kandidate, da li se u vašem sistemu vrijednosti valorizuje rad, trud i rezultati koji se postižu ili je presudan kriterij rodbinska i prijateljska veza.

Fudbalski klub Željezničar, u cilju zaštite interesa i digniteta Kluba, jasno osuđuje i ograđuje se od netransparentnog izbora i selekcije stručnog kadra koji se predlaže u reprezentativne selekcije te se jasno ograđuje od politike koju provodi Fudbalski savez Kantona Sarajevo, koja je dovela do toga da ni u jednoj omladinskoj selekciji NSBiH nema niti jednog trenera iz našeg Kluba, ali ni iz Kantona Sarajevo, unatoč uspjesima koje su u prošlosti ostvarivale omladinske selekcije našeg Kluba, ali i klubova koji djeluju i rade u Kantonu Sarajevo”, piše u saopštenju.