Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Skandal na pomolu

Football Leaks: Ramos pao na doping testu na utakmici finala Lige prvaka

sergio_ramos_real_madrid

Kapitenu Real Madrida nije prvi put da je prekršio antidopinška pravila

Sergio Ramos, kapiten Real Madrida i španske nogometne reprezentacije, pao je na dopinškom testu 2017. godine, ali nije snosio kaznu, ni on ni Real Madrid, pokazuju nove informacije puštene preko Football Leaksa, piše njemački Spiegel.

Kako piše Spiegel, 4.juna 2017. godine u laboratorij austrijskog grada Sibersdorfa iz Velsa je stigao uzorak s kontrolnim brojem 3324822. Dan prije Real Madrid je u Kardifu pobijedio Juventus 4:1 i osvojio je Ligu prvaka. U pošiljci je bila bočica sa 110 mililitara urina jednog igrača Reala, uzorak koji je dao dan prije te utakmice.

Nakon mjesec dana, 5. jula iste godine, iz austrijskog su laboratorija poslali nalaz u sjedište UEFA-e. Iz nalaza je bilo vidljivo da uzorak sadrži tragove deksametazona, sintetskog kortikosteroida, koji se koristi za ublažavanje boli i na listi je zabranjenih supstanci Svjetske antidopinške agencije dok traje takmičenje.

UEFA je usporedila kontrolni broj uzorka i ispalo je da je igrač kojem su u pronašli nedozvoljenu supstancu – kapiten Reala Serhio Ramos. Taj slučaj nikad nije pušten u javnost, nikakav disciplinski postupak nije pokrenut, ni protiv igrača ni protiv Reala.

Dva dana nakon što je u sjedište UEFA-e došao pozitivan dopinški test, član UEFA-inog antidopinškog odjela kontaktirao je Ramosa i zatražio ga da se očituje. Ramos je, kako piše Spiegel, rekao da mu je Realov doktor dan uoči utakmice dao dvije injekcije, jednu u rame i jednu u koljeno i da sve ostalo piše u medicinskom izvještaju.  I na tome je ostalo.

Marca piše kako to nije prvi put da je Ramos prekršio antidopinška pravila.

Kapiten Reala trebao je dati uzorak urina u aprilu 2018. godine. Iako je upozoren da se ne tušira prije davanja urina, Ramos je napravio baš to. Igračima je prije davanja uzoraka zabranjeno tuširanje jer to može zamaskirati nalaz.