Fotografija koja je šokirala Englesku, selektor tvrdi: Nismo rasisti

mladi-engleska

Engleski mediji proteklih su se nekoliko dana raspisali o fotografiji koja ih je šokirala. Naime, na pripremama mlade reprezentacije Engleske igrači su fotografirani tokom ručka. I na prvi pogled sve izgleda normalno, ali kada se bolje zagledate, onda vidite kako za jednim stolom sjede tamnoputi nogometaši, dok su bijelci za drugim stolom.

Daily Mail priču o rasnoj podjeli potkrijepio je s još nekoliko fotografija, a i na njima je vidljivo kako se spomenute dvije grupe razdvajaju.

mladi-engleska1

“Što bi trebali reći nakon ovakvih prizora? Kako da djecu učimo multikulturalnosti?”, pita da Daily Mail, a nakon objave ovog članka javnost se podigla na noge pa je selektor U-21 reprezentacije Gareth Southgate pokušao sve objasniti.

“Iz iskustva kojeg ima u radu s mladim igračima, mogu vam reći da takvih problema nemamo. Fotografija nije reprezentativna, ne pokazuje pravu situaciju. Svako ko poznaje ovu grupu igrača i ko ih je viđao u posljednje dvije godine, bilo u hotelu ili na terenima za trening zna realnu situaciju”, rekao je Southgate i dodao:

“Nogomet nadilazi vjeru, rasu i sve ostalo. Svjestan sam problema u društvu i znam da svi možemo i bolje, ali ove optužbe na račun moje ekipe mi teško sjedaju na želudac. U karijeri sam igrao s tamnoputim igračima, a s nekima sam ostao jako blizak. Nikada nisam stvarao razliku među igračima”, zaključio je priču Southgate.