Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Fudbalski izbori u Goraždu: Hoće li i lažni delegati glasati?

rascic_muhidin
Muhidin Raščić: Kadar SBB-a u Nogometnom savezu BiH

Po kantonima se privode kraju nogometni izbori za sve nivoe. Sarajevski kanton prvi je završio posao. Potom su svoje skupštine održali Tuzlanski zatim Unsko-sanski, Zeničko-dobojski i Srednjo-bosanski kanton.

Nove mandate dobili su stari i provjereni “igači” uz tu i tamo po neko osvježenje.

Sada je na redu Bosansko-podrinjski kanton, gdje je Izborna Skupština najavljena za srijedu. Izbornoj Skupštini FS BPK prethodila je Izvještajna Skupština, na kojoj se moglo naslutiti kakav nas “šou” očekuje kada se budu birali fudbalski predstavnici ovog kantona na federalnom i državnom nivou.

Na spomenutoj Izvještajnoj Skupštini bilo je i lažnih delegata dovedenih za potrebe izglasavanja pojedinih odluka. Pokušaj predsjedavajućeg Skupštine FS BPK Muhidina Raščića da progura odluku kojom se zabranjuje kandidatura na predstojećim izborima onima koji nemaju trenutno prebivalište u BPK je propao.

Raščić, član “nogometne vlade” koja je bh. reprezentaciju svojevremeno dovela pod sankcije UEFA-e i FIFA-e, pravdao je svoj prijedlog činjenicom da bi se na izbornim listama mogli pojaviti kandidati iz Sarajeva, no delegati su u tom potezu prozreli pokušaj da se i prije izbora eliminiše Senad Islam, član Izvršnog odbora NS BiH koji je na tu funkciju izabran ispred BPK upravo nakon što su pometeni Raščić i ostali funkcioneri NSBiH koji su Savez uvalili u velike probleme, a reprezentaciju doveli u izolaciju.

Sjednica FSBPK poput Nadrealista: Rasime, halo ba, Rasime, a je…

Osim lažnih delegat, kojima kako tvrde naši izvori prijete krivične prijave zbog lažnog predstavljanja na Izvještajnoj Skupštini, još su neki delegati koji bi se trebali pojaviti u srijedu na izborima, pod znakom pitanja. Upitan je kredibilitet delegata koji predstavljaju trenersku i sudijsku organizaciju BPK.

Zanimljivo će biti vidjeti, hoće li se, kako se najavljuje, na Izbornoj Skupštini desiti da aktuelni predstavnik BPK u federalnom Savezu Mirsad Drljević bude zadužen za nadgledanje izbora, a u isto vrijeme bude i na izbornoj listi za iste. Prema pričama koje se ovih dana mogu čuti po fudbalskim kuloarima u gradu na Drini, izbori zakazani za srijedu su već izrežirani, ostaje samo “formalnost” dizanja ruku kako bi se ozvaničile već po kafanama podijeljene funkcije.