Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zbog Superlige

Gazzetta dello Sport: UEFA kažnjava Barcu, Real i Juventus

real barca

Italijani navode da je UEFA spremna na svaku moguću akciju u slučaju da tri navedena kluba ponovo otkažu poslušnost i odbiju platiti kaznu

Italijanska La Gazzetta dello Sport donosi novu vijest o Superligi. Tačnije, o sankcijama koje su predviđene za jedina tri kluba koja su formalno i dalje članovi nogometne elitističke lige: Real Madrid, Barcelonu i Juventus.
Podsjećamo, osnovalo ju je 12 klubova, ali se liga raspala nakon 48 sati.

Prošle sedmice je Trgovački sud u Madridu donio odluku koja UEFA-i daje odriješene ruke po pitanju kažnjavanja ovih klubova. U tom pogledu očekuju se iste sankcije kao i za ostale velikane koji su izašli iz Superlige, koja je direktna konkurencija Ligi prvaka. Kazna drugim klubovima iznosila je 15 miliona eura i pet posto sezonskih prihoda.

Prema izvorima Gazzette, UEFA još neko vrijeme neće poduzimati mjere. Sredinom juna zakazano je novo ročište na madridskom sudu, a Europski sud pravde neće donijeti odluku o legitimnosti Superlige sve do 2023. godine.

Ipak, Italijani navode da je UEFA spremna na svaku moguću akciju u slučaju da tri navedena kluba ponovo otkažu poslušnost i odbiju platiti kaznu.

Spominje se čak i izbacivanje iz Lige prvaka. S obzirom na datum odluke Europskog suda pravde, takva, najstroža sankcija mogla bi se aktivirati tek za sezonu 2023/24.